Rusko mení svoj prístup k digitálnym menám: Bitcoin pre nás nie je riziko, kriminalizácia sa odkladá

, E15 Foto: YT/ Cantech TV;HKTDC;thinkstock

Moskva pozastavuje prípravu legislatívy, ktorá by výmenu Bitcoinov, či inej kryptomeny za ruble, trestala až siedmimi rokmi väzenia.

Námestník tamojšieho ministra financií Alexej Mojsejev uviedol, že Bitcoin ani iné podobné meny nie sú v krajine natoľko rozšírené, aby predstavovali riziko. "V budúcnosti sa však zrejme hrozba zvýši spolu s rozšírením ich používania," uviedol podľa agentúry Reuters Mojsejev. Koľko ľudí má v súčasnosti v krajine skúsenosti s kryptomenami odhadnúť nedokázal. "Nejde ale o záležitosť väčších rozmerov," dodal.

Alexej Mojsejev
Politici všeobecne majú tendenciu vnímať kryptomeny kvôli ich anonymnej povahe a absencii regulácie ako prostriedok financovania kriminálnej činnosti. Európska únia už pripravuje legislatívu, ktorá by zmenárne kryptomien podriadila direktíve proti praniu špinavých peňazí. Práve na výsledok toho, ako sa ostatným štátom podarí príslušné regulácie zaviesť, chce Moskva ďalej postupovať.

Andreas Antonopoulos

Experti sú však voči zmyslu a dopadom prípadných reguláciou skeptickí. Napríklad podľa Andreasa Antonopulusa, známeho popularizátora Bitcoinov, ponúkajú kryptomeny nepreberné množstvo príležitostí, ako regulácie obísť. "Plošná aplikácia európskej direktívy proti praniu špinavých peňazí aj na nebankové inštitúcie pomôže len bankám, pretože sťaží život ich konkurencii. V konečnom dôsledku táto regulácia uškodí inováciám, bez toho, aby plnila svoj účel, teda potierala možnosť prania špinavých peňazí," cituje Antonopulosa portál E15.

Súvisiace články

Aktuálne správy