Čaká sa parita s eurom: Kde hľadať pravý dôvod prepadu libry

, FTAlphaville Foto: TASR/AP

Kolaps libry je podľa niektorých názorov známkou prichádzajúcich ekonomických problémov. Iní ale tvrdia, že trhy len zle odhadli situáciu a nakoniec sa výhody Brexitu ukážu.

Niet pochýb o tom, že za slabosťou libry skutočne stojí neistota spojená s Brexitom. Z menovej perspektívy vstúpila Veľká Británia do tejto neistoty v nevýhodnej pozícii. Verejnosť často prehliada jej veľký deficit bežného účtu, ktorý teraz dosahuje asi 6 % HDP. Tak veľký deficit znamená, že britská ekonomika dáva veľa za dovoz a dostáva málo za vývoz. Má malé ďalšie príjmy zo zahraničia. A ukazuje aj to, že krajina si žije vysoko nad svoje možnosti. Vysoké deficity bežného účtu totiž odrážajú veľmi nízku či dokonca negatívnu mieru úspor.

Verejnosť zvyčajne nevenuje pozornosť tomu, čo sa za vonkajším deficitom v prípade Veľkej Británie vlastne skrýva. V rokoch 2008-2013 sa darilo britskej ekonomike lepšie ako väčšine ďalších vyspelých krajín. V období rokov 2013-2015 sa ale situácia obrátila. Klesli príjmy zo zisku, ktoré sa britskej spoločnosti generujú v zahraničí, a tiež zahraničné investície Britov. Čiastočne to bolo odrazom utlmenej aktivity v globálnej ekonomike a tiež šlo o vedľajší efekt krízy v eurozóne. V dôsledku týchto zmien už nebolo také jednoduché financovať britské výdavky príjmami zo zahraničia. Bežne by v takej situácii došlo k spomaleniu ekonomiky a oslabeniu libry, ktoré by nakoniec situáciu vrátilo do rovnováhy. Dnes však nie.

Príčinou bol veľký príliv peňazí zo zahraničia, ktoré smerovali najmä do nehnuteľností a investícií do infraštruktúry. Bolo jasné, že tento prílev peňazí nakoniec zoslabne bez ohľadu na výsledky hlasovania o Brexite. Avšak neistota spojená s Brexitom určite prispela k tomu, ako rýchlo príliv skončil.

Podľa odhadov UBS by v prostredí štandardného prílevu kapitálu do krajiny bola potrebná parita libry k euru na to, aby sa dosiahla vonkajšia rovnováha. Preto jedným z ďalších scenárov Brexitu je podľa nás parita libry k euru. A dokonca sa domnievame, že libra môže ísť ešte nižšie, a to v prípade prudšieho ochladenia aktivity v britskom korporátnom sektore, ktorý je previazaný s ekonomikou eurozóny. Potom by totiž vyschol jeden z hlavných zdrojov zahraničných príjmov Veľkej Británie.


 

Autorom je Themos Fiotakis, forex stratég z UBS Investment Bank.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy