Neotrasiteľná Európa núka lacné akcie

, Credit Suisse Foto: SITA/AP

Je takmer nemožné si dnes kúpiť noviny v ktorých by nebol titulok o ďalšej kríze niekde v Európe. Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom, opakujúca sa hrozba Grexitu, strestesty bankového sektora, alebo politická neistota v Portugalsku a Španielsku. Pozoruhodné je, že sa nepíše o prebiehajúcej regionálnej hospodárskej obnove.

Brexit spôsobil šok na finančných trhoch, ale cyklické ukazovatele, ako je index nákupných manažérov, situáciu ustáli. Ekonómovia z tímu Credit Suisse pripisujú neotrasiteľnú povahu oživenia posilňovaniu domáceho dopytu a dobrým vyhliadkam pre európske akcie.

Klesajúce ceny ropy a zlepšenie podmienok na trhu práce za ostatné dva roky pomohli rastu výdavkov európskych domácností. Dnes, keď sa ceny ropy stabilizovali, lacná energia prispieva menej ako kedysi k rastu domáceho dopytu, ale trendy zamestnanosti sú stále silné. I keď je nezamestnanosť v eurozóne stále relatívne vysoká, 10,1 percenta, stále ide o stabilný pokles z 12,1 percenta v júni 2013. Medzitým si automobolový a maloobchodný predaj rastie slušným tempom, o 2,9 percenta ročne. Domáci dopyt stúpol ako podiel celkového dopytu od konca recesie v regióne v roku 2013. Navyše sa Európa prestala spoliehať na vývoz, čo je prospešné pre každú ekonomiku vo svete pomalého rastu.

Väčšina ukazovateľov poukazuje na priaznivé podmienky pre európske podniky. Finančné   podmienky sú stále ľahšie, tak pre firmy, ako aj domácnosti, keď úrokové sadzby úverov klesajú a objem úverov rastie. V marci 2016 pomohlo oznámenie Európskej centrálnej banky, že začne vykupovať podnikové dlhopisy. V tom čase bežia výrobné kapacity na úrovni 82 percent, čo je znamenie, že podnikateľské investície sa v budúcnosti budú pravdepodobne zvyšovať, čo by viedlo k ďalšiemu hospodárskemu oživeniu. Zlepšujúca sa situácia v oblasti zamestnanosti vytvára dobré podmienky pre bankové súvahy, ekonómovia Credit Suisse tu poukazujú na inverzný historický vzťah v pomere medzi rastom zamestnanosti a nesplácanými úvermi.

Investori si ale situáciu vysvetľujú inak, v ostatnom čase sa začali húfne zbavovať európskych akcií. Medziročný odliv ako podiel aktív pod správou je na najvyššej úrovni za posledných desať rokov. Na margo pesimistickej nálady treba poznamenať, že trhová sadzba implikovaná k rastu HDP v Eurozóne je v súčasnosti na nule, ale analytici Credit Suisse veria, že európska ekonomika v roku 2017 skutočne porastie o 1,5 percenta.

Možno sa pýtate, či to nie je na optimizmus málo. Európske spoločnosti sú viac vystavené rozvíjajúcim sa trhom ako japonské alebo americké firmy. Na rozvojové krajiny pripadá jedna štvrtina európskych tržieb a 11 percent HDP v eurozóne. To nebola žiadna výhoda v posledných rokoch, pretože prudký pokles cien komodít a stagnujúci globálny rast odstavil rozvíjajúce sa trhy od rastu, ale ako sa meny v rozvojovom svete stabilizujú, aj rast sa zrýchľuje. Takže akcie z eurozóna stoja za pozornosť. Sú oveľa lacnejšie ako tie americké, obchodujú sa s 19 percentnou zľavu na 12 mesačnej báze. Kontinentálna Európa je jedným z iba dvoch regiónoch, v ktorých kapitáloví stratégovia svetových trhov odporúčajú pozíciu nadváhy.

Kde treba hľadať háčik? Prvý otáznik je euro. Kým európski vývozcovia ťažili z veľkého oslabenia v eurozóne v roku 2014, pozitívne účinky tohto znehodnotenie miznú. Analytici Credit Suisse veria, že mena sa bude držať na ustálenej pozícii v nadchádzajúcich mesiacoch. Po druhé, a to aj napriek tomu, že región sa ocitol tvárou v tvár nedávnym politickým prevratom, čaká  ho ešte novembrové referendum o ústavných zmenách v Taliansku, a budúci rok voľby vo Francúzsku a Nemecku.
Európsky trh je jedinečne citlivý na rušivé sily, ako je napríklad zdieľaná ekonomika. Akcioví stratégovia Credit Suisse Global Markets svoju poznámku uzatvárajú s tým, že internetové akcie predstavujú len 0,2 percenta európskej trhovej kapitalizácie, oproti 7 percentám v Spojených štátoch. Po zrelej úvahe sa však banka prikláňa k názoru, že tu existuje priestor pre ďalšiu "skromnú nadvýkonnosť" európskych akcií.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy