Oprava cesty v Kremnických Baniach bude stáť do 25 mil. eur

Slovenská správa ciest vybrala za zhotoviteľa stavebných prác skupinu dodávateľov Metrostav a Líniové stavby. Použila pritom priame rokovacie konanie bez súťaže v dôsledku mimoriadnej udalosti spôsobenej silným prívalovým dažďom. Ten koncom júla značne poškodil teleso cesty, bezpečnostné zariadenia a oporné múry. Zmluvu so skupinou dodávateľov predpokladajú cestári uzavrieť 17. októbra.

Rekonštrukcia poškodeného úseku cesty prvej triedy I/65 Kremnica – Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom bude stáť 20,52 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 24,63 mil. eur vrátane dane. Slovenská správa ciest (SSC) vybrala za zhotoviteľa stavebných prác skupinu dodávateľov Metrostav, a.s., Praha (hlavný člen) a Líniové stavby, a.s., Bratislava.

Cestári pritom použili priame rokovacie konanie bez súťaže v dôsledku mimoriadnej udalosti spôsobenej silným prívalovým dažďom. Ten koncom júla značne poškodil teleso cesty, bezpečnostné zariadenia a oporné múry. Vyplýva to z informácií zverejnených vo Vestníku verejného obstarávania. Zmluvu s vybranou skupinou dodávateľov predpokladá správa ciest uzavrieť 17. októbra. Pôvodná predpokladaná hodnota zákazky bola 21,9 mil. eur bez dane (26,28 mil. eur s daňou).

„Na ceste I/65 v úseku Kremnica – Kremnické Bane došlo vplyvom mimoriadneho prívalového dažďa k značnému poškodeniu telesa cesty, bezpečnostných zariadení, oporných múrov. Následne bola z predmetného úseku vylúčená verejná doprava a Okresný úrad Banská Bystrica, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií vydal rozhodnutie o vykonaní opatrení na odstránenie vzniknutej situácie,“ uviedla Slovenská správa ciest.

Mestský úrad v Kremnici následne vyhlásil mimoriadnu situáciu, na základe ktorej sú cestári povinní bezodkladne zabezpečiť jej odstránenie. „Predmetom zákazky je vybudovanie oporných a zárubných múrov, preložka, regulácia a zatrubnenie potoka, vybudovanie cestného telesa a bezpečnostných zariadení,“ dodali cestári. Vzhľadom na vzniknutú časovú tieseň nebolo možné uskutočniť verejnú súťaž, užšiu súťaž ani rokovacie konanie so zverejnením, aby sa zabránilo vzniku prípadných ďalších škôd, ako aj skrátil čas k odstráneniu mimoriadnej udalosti.

Cesta v Kremnických Baniach na úseku v dĺžke zhruba šesťsto metrov bola po silných búrkach cez posledný júlový víkend veľmi poškodená. Bola podmytá, na jednej strane sa prepadla krajnica. Autá v dôsledku rozsiahleho poškodenia časti cesty musia využívajú obchádzkové trasy. Vozidlá do 3,5 tony a autobusy využívajú cesty 11/578 a 111/2504 v smere Kremnica – Krahule – Kremnické Bane a vozidlá nad 3,5 tony cestu 1/14 v smere Šášovské Podhradie – Banská Bystrica – Turčianske Teplice.

Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje cesty I. triedy a vykonáva pre ne investičnú činnosť. Generálne riaditeľstvo SSC je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky majú zastúpenie v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Investičná výstavba a správa ciest (IVSC) Bratislava má na starosti cesty I. triedy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, IVSC Žilina v Žilinskom a Trenčianskom kraji, IVSC Banská Bystrica v Banskobystrickom kraji a IVSC Košice v Košickom a Prešovskom kraji.

Súvisiace články

Aktuálne správy