Účet za Brexit: Odchod Britov bude drahší o 20 miliárd eur

, FT;CNBC Foto: SITA/AP

Analýza Financial Times ukazuje, že zdieľaný rozpočet bloku sa ukazuje ako jedna z najväčších politických prekážok, ktoré bránia Brexitu.

Záväzky za viac ako 300 miliárd eur by mali byť vyrovnané, ak Briti úniu opustia. Je to dedičstvo spoločných finančných záväzkov siahajúcich desiatky rokov dozadu. Od penzijných záväzkov po  viacročné zmluvy zaväzujúce k financovanie projektov v oblasti infraštruktúry, na všetkom bude Brusel trvať.

Nový odhad, ktorý niektorí úradníci z európskej dvadsaťsedmičky považujú za príliš nízky, dokáže vykoľajiť Brexit pri prechode na novú ekonomiku a znemožniť obchodnú dohodu s úniou. Odhad o 20 miliárd eur vyšší oproti predchádzajúcemu, pokrýva britský podiel na pokračovaní vo viacročných záväzkoch, vrátane nesplatených rozpočtových prostriedkov 241 miliárd eur, penzijné záväzky vo výške 63,8 miliárd eur a budúce záväzky zmluvných vzťahov a ďalšie výdavky v celkovej výške asi 32 miliárd eur.

Britskí euroskeptici správu interpretujú tak, že daňoví poplatníci Veľkej Británie možno budú musieť platiť miliardy libier do Európy ako cenu za Brexit. "Bude to musieť byť vysvetlené veľmi starostlivo, čo sa dostávame na oplátku za prístup na trh." Brexitoví aktivisti tvrdili, že Veľká Británia by mohla ušetriť 350 miliónov libier týždenne opustením EÚ.

Libra padla na svoju najnižšiu úroveň, reagujúc na možnosť tvrdého Brexitu a vyhliadky na náročné  rokovania so zvyškom EÚ.

Analýza Financial Times je prvým pokusom o plne kvantifikovaný odhad, doteraz podobné  ekonomické analýzy pripravovali subjekty, ako sú ministerstvo financií Spojeného kráľovstva, ktoré nebrali plne do úvahy náklady na vyrovnanie rozpočtových záväzkov EÚ.

Presnejší odhad už nie je možné vypočítať, niektorí úradníci z únie upozornili, že Spojené kráľovstvo musí splniť všetky svoje výdavkové sľuby, a to nielen do roku 2019, ale až do konca rozpočtového dlhodobej EÚ, teda roku 2020.

Brexit vytvára dieru v rozpočte EÚ, s potenciálne ďalekosiahlymi politickými dôsledkami. Konfrontuje Nemecko, Taliansko, Francúzsko a iných prispievateľov s dilemou, ako môže dôjsť k škrtu programov, ktoré Brusel a  európske krajiny vidia ako právne záväzné sľuby.

Rozpočet bude významným faktorom v niekoľkých aspektoch rozhovorov o forme Brexitu. Prioritou pre britský obchod zostáva zachovanie si prístupu na európske trhy. "Spojené kráľovstvo môže opustiť EÚ, ale nemôže uniknúť svojej povinnosti vyplývajúcej z medzinárodného práva, a to najmä v prípade, že si želá, aby sa stalo "globálnym lídrom "v oblasti obchodu. Je to otázka dôveryhodnosti. Brexit nie hra pri pokrovom stole," vyjadril sa Jean Arthuis, predseda rozpočtového výboru Európskeho parlamentu. EÚ-27 by teda mohla vyžadovať budúce platby do rozpočtu EÚ ako podmienku prístupu jednotný trh. Takýto postoj sa pravdepodobné, nepáči aktivistom proti členstvu Británie v bloku. Conor Burns, euroskeptik a Konzervatívny poslanec, povedal, že "odchod z EÚ neznamená, že budeme platiť do EÚ, mať voľný pohyb v EÚ a uplatňovať právo EÚ. Tieto tri veci, myslím, boli odmietnuté Britmi 23. júna "

Jean Arthuis

Čistý príspevok Spojeného kráľovstva do rozpočtu EÚ tvorí približne 12 percent, po zohľadnení zľavy, ktorú vyjednala Margaret Thatcherová v kresle premiérky. Britský podiel tak predstavuje 40 miliárd eur. Po započítaní zrážok, vrátane britského podielu aktív, a očakávaných výdavkov z rozpočtu EÚ vo Veľkej Británii, návrh EÚ predstavuje približne 20 miliárd eur. To vylučuje takzvané zdieľané podmienené záväzky za 57,8 miliárd eur a ďalšie záruky na pôžičky v sume 21,4 miliardy eur.

Najvýznamnejšou položkou rozvodu je kategória známa ako RAL, ktorá presne definuje čo "ešte musí byť zaplatené" a predstavuje prostriedky EÚ na konkrétne projekty, ktoré budú zaplatené v budúcnosti. Komisia ich popisuje ako právne záväzné záväzky. Británia ich k dnešnému dňu do  značnej miery ignorovala. Namiesto toho sa zamerala na udržanie si stanovenej ročnej platby do  rozpočtu. Ide o stratégiu, ktorá je jedným z dôvodov, prečo Britom rastú nekryté záväzky voči EÚ, čo je ekvivalent nezaplatenia účtu na kreditnej karte. Na konci roka 2015 RAL predstavoval 217,7 miliardy eur, viac ako štvornásobok veľkosti z roku 2000. Veľkosť RAL kolíše, ale FT odhaduje, že by mohla vzrásť do maximálnej výšky 241 miliárd eur do konca roka 2018. Arthuis, rozpočet predseda rozpočtového výboru Európskeho parlamentu, povedal, že Británia má "záväzky k poctivosti". Je na vyjednávačoch, aby sa rozhodli, ale RAL bude zrejme spadať pod dohody o vystúpení vytvorenej podľa článku 50."

Na strane druhej treba spomenúť faktory, ktoré môžu znížiť účet v čistom vyjadrení. Spojené kráľovstvo očakáva, že dokáže uplatniť nárok na podiel viacročných aktív EÚ, ktoré sú v účtovnej hodnote zhruba 22,5 miliardy eur. To by znížilo účet za Brexit o zhruba 2,7 miliardy eur. Londýn by pravdepodobne požadoval precenenie majetku. Vďaka Thatcherovej zľave z príspevkov, Veľká Británia očakáva, že v roku 2019 by mala dostať späť 6 miliárd eur, zo svojho príspevku do rozpočtu za rok 2018. François Hollande, francúzsky prezident minulý týždeň poznamenal, že Thatcherová "chcela zostať v Európe," ale žiadala "šek na oplátku". "A teraz, keď chce Veľká Británia odísť a neplatiť nič, to už možné nie."

Francois Hollande
Medzi čistých prispievateľov patrí Nemecko, Taliansko, Francúzsko a Holandsko. Od nich by sa v prvom rade očakávalo pokrytie všetkých rozpočtových deficitov súvisiacich s Brexitom. Niektorí veľkí prijímatelia finančných prostriedkov EÚ, okrem iného aj pobaltské štáty vo východnej Európe,  chcú, aby Spojené kráľovstvo uhradilo svoje sľuby pri podpise, čo by v dlhodobejšom horizonte do roku 2020 znamenalo až bilión eur. V rámci komisie to ale považujú za prestrelenú sumu, bol by to takmer dvojnásobok horného odhadu Financial Times.

Nick Clegg, bývalý vicepremiér, povedal, že premiérka Theresa Mayová už prisľúbila pokračovať v realizácii platieb v EÚ, lebo sľubuje aj naďalej účasť v rámci európskych opatrení na zachovanie bezpečnosti a boja proti zločinu. "Je to dvojitá mierka vlády, čo nepríde korektné poslancom ani britskému ľudu, pokiaľ ide o dôsledky, ktoré tento prístup vyvolá," povedal.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy