Najzaujímavejší príbeh rastu: Stredná trieda bohatne, cestuje a míňa

, BNP Paribas Foto: SITA/AP

Vedeli ste, že iba 6 % čínskych občanov vlastný pas? Ale aj toto malé percento je schopné generovať najvyššie výdavky na cestovanie na svete, v objeme okolo 200 miliárd dolárov za ostatné tri roky. Pre porovnanie, je to zhruba veľkosť gréckej ekonomiky. V Japonsku hovoria čínskym turistom bakugai, čo znamená niečo ako nákupná explózia.

Čínska stredná trieda je na vzostupe. Tak, ako bohatne, jej okrem iného rastie aj chuť a možnosti cestovať po svete. Čínski turisti radi míňajú peniaze, hlavne v Hongkongu.  Analytici BNP Paribas upozorňujú, že čínski turisti sa činia v celom regióne. Podľa nich ide o "jeden z najzaujímavejších príbehov štrukturálneho rastu vo svete". Len do Thajska sa v minulom roku vybralo 8 miliónov čínskych turistov a zabezpečilo krajine približne 3,5 % HDP. Potom, čo do Thajska prestali vo veľkej miere cestovať Rusi, je to pre krajinu určite dobrá správa. Okrem Thajska z nárastu prílivu čínskych turistov ťažia aj ostatné krajiny v regióne. Do HDP Vietnamu alebo Južnej Kórey prispievajú čínski turisti približne 1,5 % a nezanedbateľnou mierou ovplyvňujú tiež HDP krajín, ako sú Austrália alebo Singapur.

Jedinou destináciou, ktorá počas rozmachu čínskeho turizmu relatívne stráca, je už spomínaný Hongkong. Pokles počtu turistov z Číny je v bývalej britskej kolónii pomerne citeľný, za čo podľa BNP Paribas môže silný dolár v páre s čínskym juanov, ale aj prísne opatrenia Pekingu proti korupcii. Napriek poklesu počtu turistov v posledných dvoch rokoch sa však čínski turisti podieľajú na HDP Hongkongu asi z 8 %, čo je stále viac, ako v okolitých krajinách.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy