Kurz eura padol najnižšie od konca júla

Kurz spoločnej európskej meny padol na najnižšiu úroveň od konca júla. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura klesol až na 1,1009 USD/EUR. Euro neskôr zmazalo časť strát a neskoro popoludní sa predávalo po 1,1019 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1020 (v utorok: 1,1079) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9074 (0,9026) eura.
„Dolár naďalej profituje z poklesu šancí Donalda Trumpa na zvolenie,“ uviedol devízový expert Commerzbank Ulrich Leuchtmann. Viacero aktuálnych prieskumov signalizuje náskok Hillary Clintonovej. „Tým mizne najväčšie riziko pre dolár,“ myslí si Leuchtmann. Tým stúpla pravdepodobnosť, že americká centrálna banka (Fed) v decembri zvýši úrokové sadzby. Ešte dôležitejšie však je, že trh počíta na budúci rok s pokračovaním sprísňovania menovej politiky. Trumpovo víťazstvo by naopak malo výrazný negatívny vplyv na finančné trhy a zvyšovanie sadzieb by bolo nepravdepodobné.
Britská libra sa mierne zotavila z prudkého pádu z posledných dní. Vzrástla totiž nádej, že Británia si aj po vystúpení z Európskej únie (EÚ) zachová prístup na jednotný európsky trh a nepríde k tvrdému brexitu. Libra popoludní opäť stratila časť ziskov. Vzhľadom na vysoký schodok zahraničnej obchodnej bilancie je možné, že pokračovanie poklesu libry sa zrýchli, upozornil Leuchtmann.

Súvisiace články

Aktuálne správy