Skutočný príbeh: Koľko to stojí, keď k vám mieri hurikán

, Time Foto: SITA/AP;TASR/AP

Alarm o prichádzajúcej ničivej sile zaznel o tretej nad ránom. Začali sme baliť kufre a diskutovať o tom, ktoré cennosti a predmety so sentimentálnym nádychom spomienok si so sebou vezmeme, keď takto narýchlo opúšťame náš domov.

Už počas balenia sme zaregistrovali správu, že sa na cestovanie v tento deň chystá až milión ľudí. Naložili sme sa so ženou a 9-ročnou dcérou do auta, pribalili nášho psa a hor sa na cestu. Evakuácia v Charlestone už bola v plnom prúde. Hurikán Matthew sa blíži a každý miestny úrad dal jasne najavo, že najlepším riešením bude nestáť mu v ceste.

Mediálne správy o veľkých búrkach zvyčajne uvádzajú šokujúce súčty. Pre hurikán Matthew je doposiaľ odhadovaná cenovka od 4 do 6 miliárd dolárov. Číslo, ktoré si prakticky väčšina ľudí nevie ani predstaviť. Možno niečo jasnejší pohľad na vec prinesie, ak to rozmeníme na drobné. Náklady, ktoré sú spojené s hurikánom v prípade jednotlivých rodín.

Ešte predtým, než guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haileyová vydala rozkaz na evakuáciu, sme so ženou uvažovali o tom, či vôbec niekam pôjdeme. Ale potom moja žena začula, že búrka sa blíži k nášmu bydlisku a tak mi z práce volala s rozkazom okamžite vybrať hotovosť, zásobiť sa palivom a ďalšími nevyhnutnosťami. Natankoval som plnú do auta, nakúpil zopár galónov aj pre náš generátor, ktorý sme si kúpili ešte pred predchádzajúcim hurikánom, niekoľko fliaš balenej vody, batérií a veľké množstvo potravín nepodliehajúcich skaze.

Štartovné: 269 dolárov

Ako sme sa dozvedeli, závažnosť dosahu búrky je nezanedbateľná, preto sme sa rozhodli opustiť na určitý čas náš domov. Pre danú chvíľu to bola tá najlepšia voľba. V roku 2015 našu oblasť sužovali silné záplavy a netúžili sme si oprášiť túto skúsenosť. Nakoniec sme sa rozhodli pre dvojaký plán: chceli sme ísť do Atlanty, kde žije moja sestra a jej rodina by nás prichýlila, a potom by som už sám pokračoval do Denveru, kde som mal pracovné povinnosti, čo by nám umožnilo zarobiť si peniaze aj počas toho, kedy utekáme pred búrkou.

Odchod ráno o štvrtej bol vyčerpávajúci, ale nakoniec sa ukázal ako múdre rozhodnutie. Vzali sme si ženine auto, pretože má väčší kufor. Podarilo sa nám vyhnúť sa dopravným zápcham a do Atlanty sme dorazili za necelých šesť hodín, dvakrát sme tankovali (celkové náklady sa tak vyšplhali na 318 dolárov). Dcéra po celú cestu milosrdne spala, ale aj tak vyhladla, za raňajky sme dali ďalších 20 dolárov, čím sa celková suma dostala na 338 dolárov. Nechceli sme okamžite vyciciavať moju sestru po príchode, preto sme sa ponúkli, že prispejeme na niektoré potraviny a vybavenie. Takto sme si pripísali ďalších 64 dolárov do zoznamu výdavkov.

Priebežný súčet: 402 dolárov

Aby som predišiel rannej špičke na letisko, čo by ma stálo tak hodinu až dve státia v zápche, (v tom  lepšom prípade), na ranný let som si počkali v izbe hotela Doubletree pri letisku v Atlante. Noc ma vyšla na 163 dolárov.

Priebežný súčet: 565 dolárov

Po chaotickom lete do Denveru (najskôr pasažieri museli z lietadla vystúpiť, aby ho dotankovali, potom opäť nastúpiť až sme sa konečne dostali z Atlanty), sa veci usadili do normálu, alebo skôr do niečoho normálnejšieho. Moja žena sa snažila pracovať na diaľku a ja som bol dosť zaneprázdnený prácou v Denveri. Naša dcéra sa zatiaľ hrala so svojimi sesternicami a snažila sa nepremeškať učivo zo školy, pričom ju rodina brávala na rôzne výlety do antikvariátu, či nechtového štúdia, aby jej dožičili pocit šťastia v takej miere, ako to len šlo.

Náklady na stravovanie a ostatné výdavky sa počas týchto troch dní, ako sa búrka blížila k nášmu domu, vyšplhali na 561 dolárov. K tomu účet za hotelovú izbu v Denveri vo výške 618 dolárov.

Priebežný súčet: 1561 dolárov

V nedeľu ráno som letel späť do Atlanty. Mali sme pôvodne v pláne vrátiť sa späť do Charlestone ešte v to popoludnie, ale keď sme hovorili s našim susedom, ktorý sa rozhodol postaviť sa búrke, museli sme naše plány prehodnotiť. Sila prírodného živla sa ukázala v plnej paráde. Popadané stromy zatarasili väčšinu hlavných ťahov. Obchádzky by natiahli cestu autom na niekoľkonásobok. Zvolili sme radšej ďalšiu noc v Atlante. V pondelok ráno sa opakoval scenár z predchádzajúcej stredy. Prebudili sme sa až nechutne skoro a naša cesta späť do Charlestone bola prevažne úspešná, pokiaľ ide o hustotu premávky. Palivo do auta a potraviny: 65 dolárov.

Priebežný súčet: 1626 dolárov

Bohužiaľ, keď sme dorazili domov, dodávka elektriny bola ešte stále odstavená. Museli sme nahodiť generátor, aby sme mali svetlo a mohli si nabiť prístroje, než začneme s upratovaním.

Našťastie náš dom prežil búrku bez výrazného poškodenia. Ale odstávka elektriny trvala pridlho na to, aby potraviny v mrazáku nepodľahli skaze. Máme niekoľko chladničiek a všetky boli dobre zásobené, takže konzervatívny odhad škody je 1000 dolárov. Toto číslo môže byť ešte vyššie, ak by sa ukázalo , že niektoré z high-end pív v jednej z chladničiek v garáži sa kvôli značnému kolísaniu teplôt skazili. Ale dnes je ešte príliš skoro na to, ochutnať ich, či im nič nie je.

Priebežný súčet: 2626 dolárov

V dome bez energií s grilom zamknutým v garáži sme sa rozhodli, že sa budeme stravovať vonku. Obed a večera pridali ďalších 74 dolárov do nákladov. Nákup čistiacich prostriedkov 15 dolárov.

Celkové náklady z dôvodu evakuácie dosiahli: 2715 dolárov

Mali sme šťastie, náš dom hurikán nepoškodil, a dodávku energií obnovili, inak by som nedokázal ani napísať tento príbeh. Ak by to bolo inak, cenovka by bola rozhodne vyššia. Tak ako je to vpípade niektorých našich susedov. Stačí, že museli investovať do generátorov, ich cena sa na trhu hýbe od 300 do 650 dolárov. Iní nemali možnosť utiecť k rodine, ich účet za ubytovanie hotelového typu dosiahol v priemere 800 dolárov. Ak k tomu pripočítame stravu, benzín, a ďalšie náklady, k celkovej sume treba pridať stovky, možno aj tisíce v prípade tých, ktorí sa vrátili do domu zničeného vetrom a vodou.

V každom prípade, priamy dopad hurikánu Matthew nám z našich bankových účtov odsal nejakú tú sumičku, stačí sa pozrieť na spravodajstvo, čo za škody živel tentoraz napáchal. Stále je to ale nič v porovnaní so stratami na životoch. 

Súvisiace články

Aktuálne správy