Trhy v červenom

Utorok priniesol na trhy volatilitu v podobe poklesu, ktorá sa dostavila aj napriek pozitívnemu sentimentu v EU. Na začiatok sa však investori upierali svoj pohľad na trh v Japonsku, kde sa ako jediný fundament dňa vyhlasoval bežný účet, ktorý skončil na 2000 miliardách JPY, pri predpoklade 1382 miliárd JPY. Japonský akciový trh tak jediný z hlavných indexov zatvoril obchodnú seansu v zisku a to na +0,98 %.

Následne sme sa dozvedeli podnikateľskú dôveru za oblasť Austrálie, ktorá je podľa predpokladu na hodnote 6. Dáta z Austrálie nám priniesli aj pokles hodnoty úverov v súkromnom sektore o 3 % a to pri predpoklade -1,3 %, čo je však vzhľadom na predchádzajúci pokles -4,2 % mierne zlepšenie. Medzi najočakávanejšie dáta dňa patril ZEW ekonomický sentiment v Nemecku, ktorý prekonal očakávania na hodnote 4,3 a nakoniec skončil na hodnote 6,2. Tento ukazovateľ sa vyhlasoval aj za oblasť EU, ktorý dopadol taktiež nad očakávania 6,3 až na hodnotu 12,3. Hlavné európske akciové indexy tak zaknihovali obchodná deň nasledovne: Euro Stoxx 50 -0.5 %, CAC 40 -0.57 %, DAX -0.44 % a britský FTSE 100 ukončil deň so stratou -0.38 %.

Zaujímavou správou dňa boli aj narastajúce problémy spoločnosti Samsung s jej vlajkovou loďou, po tom čo zazneli odporúčania vypnúť už vymenené telefóny. Juhokórejský výrobca Samsung Electronics údajne zastavila výrobu telefónov Galaxy Note 7 po tom, čo problém s prehrievaním pretrvával aj pri nových verziách.  Zastavenie produkcie a predaja je tak jeden z najhorších scenárov, ktorý sa určite prejaví aj na ziskovosti spoločnosti a jej ohodnotení na trhu. Akcie spoločnosti sa prepadli po oznámení prepadli a ku konci obchodnej seansy stratili viac ako 10 % svojej hodnoty. Hlavné európske akciové indexy tak zaknihovali obchodná deň nasledovne: Euro Stoxx 50 rástol o 1,17 %, CAC 40  o 1,06 %, DAX o 1,27 % a britský FTSE 100 si polepšil o 0,75 %.

V USA sa v utorok nevyhlasovali žiadne podstatné makroekonomické údaje. V Kanade bol vyhlásený počet začatých stavieb domov, ktorý prekonal predpoveď (194 tisíc) a dosiahol hodnotu 221 tisíc. Americké akciové indexy ukončili obchodný deň podobne ako indexy v Európe v stratách nasledovne: Dow Jones -1.08 %, SPX -1.24 % a NASDAQ -1.54 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy