Richter avizuje zvýšenie materskej aj rodičovského príspevku

Ako uviedol minister práce Ján Richter, suma materskej dávky by sa mala zvýšiť zo súčasných 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby a rodičovský príspevok by mal stúpnuť o viac ako 2 percentá.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter naštartoval legislatívny proces na zvýšenie sumy materskej dávky a rodičovského príspevku. Ako uviedol Richter v parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, suma materskej dávky by sa mala zvýšiť zo súčasných 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Zvýšiť sa má aj suma rodičovského príspevku, ktorý naposledy vzrástol od 1. januára 2014 na 203,20 eura. Podľa ministra Richtera by mal rodičovský príspevok stúpnuť o viac ako 2 percentá, čo je valorizačné percento, ktoré sa použilo pri určení pevnej sumy zvýšenia dôchodkov od začiatku budúceho roka. Minister práce takto reagoval na kritiku poslanca za SaS Jozefa Mihála, ktorý v súvislosti so zvyšovaním dôchodkov upozornil na to, že vláda od 1. januára 2014 nezvýšila rodičovský príspevok, ani prídavok na dieťa.

Starobné dôchodky sa majú od začiatku budúceho roka zvýšiť o 8,2 eura. Predčasné starobné dôchodky majú ísť nahor o 7,9 eura, invalidné penzie s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 % o 4 eurá a invalidné dôchodky s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 % o 7,1 eura. Vdovské a vdovecké dôchodky sa majú zvýšiť o 5,3 eura a sirotské penzie o 2,6 eura.

Pevné sumy zvýšenia dôchodkov určilo ministerstvo práce a sociálnych vecí ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. Ak by sa dôchodky od začiatku budúceho roka zvyšovali podľa súčasného právneho stavu, valorizačné percento by podľa makroprognózy Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR dosiahlo len 0,34 % a starobné penzie by stúpli len o približne 1,4 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy