Rast ekonomiky eurozóny by sa mal mierne zrýchliť

V záverečnom kvartáli tohto roka a v prvom štvrťroku budúceho roka by ekonomika eurozóny podľa prognózy inštitútu Ifo a štatistických úradov INSEE a ISTAT mala zhodne posilniť o 0,4 %.

Ekonomika eurozóny by mala v najbližšom období mierne zrýchliť svoj rast. Hospodárstvo menového bloku by sa v záverečnom kvartáli tohto roka a v prvom štvrťroku budúceho roka malo zväčšiť zhodne o 0,4 percenta po raste o 0,3 percenta v druhom a treťom kvartáli tohto roka. Vyplýva to zo spoločnej predikcie mníchovského inštitútu Ifo, francúzskeho štatistického úradu INSEE a talianskeho štatistického úradu ISTAT. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke inštitút Ifo.

Motorom zlepšenia bude predovšetkým silnejší zahraničný dopyt a stabilizácia tempa rastu súkromnej spotreby. Spotreba pritom bude profitovať z postupného zlepšovania trhu práce a silného rastu reálnych disponibilných príjmov vďaka trvalo nízkej inflácii. V druhej polovici tohto roka sa mierne zotavia aj investície.

Neočakáva sa, že výsledok referenda, ktoré rozhodlo o odchode Veľkej Británie z Európskej únie, bude mať zreteľný vplyv na obchod medzi eurozónou a Britániou v najbližších mesiacoch. Ak by sa však zvýšila neistota v Európskej únii, mohlo by sa výrazne zhoršiť prostredie pre investície, konštatuje prognóza.

Súvisiace články

Aktuálne správy