Buffett provokuje Trumpa: Toto sú moje daňové priznania, ukáž svoje!

, Bloomberg Foto: SITA/AP

V pondelok miliardársky predseda Berkshire Hathaway zverejnil informácie o svojich daňových priznaniach, vyzval republikánskeho kandidáta na prezidenta, aby urobili to isté.

"Nevidel moje daňové priznania, ale som rád, že som mu mohol poskytnúť fakty," povedal Buffett. "Platím federálnu daň z príjmu každý rok od roku 1944, keď som mal 13 rokov," cituje investora agentúra Bloomberg. 

Buffett týmto krokom vyzýva Trumpa, ktorý odmietol hovoriť o svojich daňových priznaniach s odvolaním sa na daňovú kontrolu. Veštec z Omahy v Clintonovej kampani odkázal republikánskemu kandidátovi, že sa s ním stretne "kedykoľvek a kdekoľvek" aby si pohovorili o jeho priznaniach a zodpovedali tak otázky z radov verejnosti.

To sa však nikdy nestalo. V pondelok Buffett uviedol, že zaplatil 1 850 000 dolárov na daniach z príjmov v roku 2015, jeho hrubý príjem dosiahol 11 600 000 dolárov. To by znamenalo, že zaplatil federálne dane z príjmov vo výške okolo 16 percent. Rok 2013, je posledným, pre ktorý sú k dispozícii údaje, ktoré hovoria o tom, že vrchné percento najbohatších platí dane na úrovni 27 percent.

Väčšina z Buffettho majetku,  65 miliárd dolárov, pochádza z jeho kontrolného podielu v Berkshire. Spoločnosť mu už desaťročia nevypláca dividendy, akcie rozdáva v rámci filantropie. Vlani výška takýchto darov dosiahla 2,8 miliardy dolárov. Napriek tomu jeho daňové priznanie zohľadňuje odpočty iba za 5,5 milióna dolárov, väčšinou za charitatívne príspevky a štátne dane z príjmu. Zákon "správne" obmedzuje to, čo si možno odpočítať, napísal Buffett a opätovne odmietol tvrdenie, že Trump nemôže zverejniť svoje čísla z dôvodu auditu Internal Revenue Service.

"Ja som bol preverovaný daňovákmi viackrát, aj v súčasnosti mám kontrolu, ale nemám problém zverejniť svoje daňové informácie, aj keď prebieha audit. Ani pán Trump by s tým nemal mať žiaden právny problém". Jessica Ditto, hovorkyňa Trumpovej kampane odmietla komentovať poznámky Buffetta. Trump odmietol zverejniť svoje priznanie aj informácie o zaplatených daniach, ale uviedol, že tak učiní, henď ako prebehne audit, a sumy vrátené na daniach nedajú voličom priveľa informácií.

Zverejnenie plného daňového priznania by odhalili zdroje Trumpových príjmov, jeho charitatívne príspevky a stratégie daňovej minimalizácie. Priznané výnosy z aktív by mohli poskytnúť aspoň čiastkové stopy vedúce k povahe týchto podielov, aj keď nehovoria nič o ich hodnote alebo vnútornom  fungovaní. Výnosy by tiež odhalili zahraničné príjmy alebo zahraničné účty. Aj keby Trump nezverejnil plné priznanie, mohol by dať voličom aspoň nejaké informácie, napríklad koľko zarobil a koľko na daniach zaplatil, hlavne ak ide o údaje za niekoľko rokov.  

Počas ostatnej nedeľnej debaty, Trump prvýkrát uznal, že použil obchodnú stratu vo výške 916 miliónov dolárov, aby sa vyhol plateniu federálnej dane z príjmu. Hoci nepovedal, ako dlho sa daniam vyhýbal, upozornil, že daňový únik je bežná prax medzi bohatými podnikateľmi. Trump by podľa prepočtov mohol využiť stratu, aby tým zabránil plateniu daní pri príjme okolo 50 miliónov dolárov za rok počas troch rokov pred stratou 15 rokov po nej. Využitie starej straty na zníženie dane z príjmu v budúcich rokoch je známe ako strata v nasledujúcich obdobiach.

"Mám kópie všetkých 72 daňových vratiek," napísal Buffett. "Nikdy sa napoužili ako strata pre nasledujúce obdobia."

Súvisiace články

Aktuálne správy