Ruská banka sťahuje svoju centrálu z Londýna, kvôli Brexitu

, FT;ČTK Foto: SITA/AP

VTB, druhá najväčšia ruská banka, sťahuje svoje európske sídlo z Londýna, informuje Financial Times.

Vo VTB má 61 % vlastníctva štát. Ruská vláda teraz zvažuje, do ktorého európskeho mesta premiestni svoju základňu pre EÚ. "Mali sme celkom odvážne plány pre rozvoj našej londýnskej kancelárie, ale po Brexite zvažujeme jej rozvoj inde," vyhlásil Herbert Moos, finančný riaditeľ  VTB pre Financial Times. "Naša rada rozhodne do konca rok, kde by to malo byť. Rozhodujúcich je niekoľko faktorov, vrátane regulácie, fiškálnej politiky a odborníkov. Zvažujeme Frankfurt, Paríž a Viedeň."

Minulý mesiac Bloomberg oznámil, že ruský veriteľ upriamuje svoje plány na švajčiarske mesto Zug, rovnako prichádza do úvahy aj Singapur a Hongkong, aby posilnil obchodovanie s komoditami v rámci svojho podnikania.

Kroky VTS len kopírujú správanie sa finančných inštitúcií po Brexite. Morgan Stanley zvažuje presunúť svojich zamestnancov do iného finančného centra.

Británia riskuje, že stratí svoje finančné postavenie v rámci únie. Mnoho amerických investičných bánk má svoju základňu v Londýne, aby sa dostali na jednotný trh dvadsaťosmičky. Vláda premiérky Mayovej hovorí aj o možnosti tvrdého Brexitu, uprednostniť kontrolu nad imigráciou, ako protiklad k udržaniu určitej ekonomickej väzby na oplátku za ústupky o voľnom pohybe. The Times oznámil, že by to Veľkú Britániu vyšlo 66 miliárd libier ročne na daniach. Takýto krok by tiež viedol k strate statusu londýnskej City, ako finančného centra. 

Súvisiace články

Aktuálne správy