Stručné porovnanie: Ako si vybrať celoročné cestovné poistenie?

, poistenie.sk Foto: TASR/Milan Kapusta

Možno je cestovanie súčasťou vášho zamestnania, možno štúdia, alebo jednoducho životného štýlu. Viac či menej pravidelné, no rozhodne časté „výjazdy“ do zahraničia vás možno priviedli k rozhodnutiu uzatvoriť celoročné cestovné poistenie. Čo je pri jeho výbere dobré zvážiť a ako si jednoducho vybrať najlepšie?

Ak sa na celoročné cestovné poistenie pozrieme z hľadiska typu, existuje ich niekoľko:

1. Celoročné cestovné poistenie pre viacnásobý výjazd počas roka (jeden pobyt by nemal presiahnuť 90 dní, v niektorých poisťovniach len 45 či 30 dní)
2. Celoročné cestovné poistenie bez nutnosti návratu do vlasti počas roka (ponuka výhodná najmä pre študentov, ale aj Au Pair, podnikateľov atď.)
3. Viacročné cestovné poistenie individuálne alebo ako rodinný variant
4. Celoročné poistenie do hôr (kryje náklady spojené so zásahom Horskej záchrannej služby)

Na základe spomenutých typov si môžete vybrať najlepší a ten najvhodnejší pre vás. V súvislosti s ďalším výberom je vhodné položiť si niekoľko otázok.

Účel a pravidelnosť ciest

Prvou otázkou, resp. otázkami, ktoré by sme si mali položiť sú účel a pravidelnosť vašich ciest. Či je cestovanie skôr vaším koníčkom a cieľ je vlastne čisto turisticko-poznávací, alebo ide o pracovné, či dokonca vysoko rizikové cesty. Na základe účelu viete stanoviť nielen typ najvhodnejšieho celoročného poistenia, ale aj výber pripoistení či výšku poistnej sumy.

Európa či celý svet?

Výber hodnoťte aj z hľadiska priestoru. Teda, ak vaše cesty neprekračujú hranice Európy, nepotrebujete krytie pre celý svet (za ktoré priplatíte viac) a naopak. Pri tom si dávajte na poistnú sumu pozor. V chudobnejších štátoch vám možno postačí krytie aj 100 000 € (ak nepôjde o závažnejšie zranenie či ochorenie, kedy budete potrebovať prevoz vrtuľníkom či prevoz domov na Slovensko), no v prípade ciest do vyspelých štátov (napr. USA, Austrália ale aj Holandsko atď.) si vyberte radšej produkt s neobmedzeným krytím liečebných nákladov. Ceny za zdravotnú starostlivosť sú v nich podstatne vyššie a ani 200 000 eur by v niektorých prípadoch nemuselo byť dostačujúce.

V konečnom dôsledku (ako pri každom poistení) dobre zvážte aj jednotlivé pripoistenia. Pozrite si ponúkané produkty viacerých poisťovní a nerozhodujte sa na základe parametrov typu „nízka cena“ či „známa poisťovňa“ a podobne. Rozdiel v cenách je niekedy naozaj pár centov, no krytie môže byť podstatne lepšie. Vyberajte vhodný typ! Napríklad, ak pravidelne cestujete po Európe, no čaká vás jedna cesta mimo nej, vyberte si radšej celoročné poistenie s územnou platnosťou v rámci Európy a pre tú jednu cestu uzatvorte osobitné jednorazové poistenie.  Jednoducho zbytočne nešetrite ani nepreplácajte. Nebojte sa pýtať, hľadať či akokoľvek skúmať. Ide predsa o vaše peniaze, vaše zabezpečenie a vašu investíciu.

Pripravili sme pre vás aj stručné porovnanie cien ročného cestovného poistenia. V každom porovnávanom balíku je zahrnuté krytie liečebných nákladov, asistenčných služieb, úrazové poistenie, zodpovednosť za škodu, a pripoistenie batožiny či jej meškania. Ak ide o turistické účely, zahrnuté je aj pripoistenie rekreačných športov, ak o manuálnu prácu samozrejme pripoistenie profesií. Ide o čisto orientačný prehľad a najnižšou cenou celoročného poistenia nemusí byť 62,10 eur. Cena je stanovená na základe už spomínaných parametrov ako je krytie, pripoistenia, oblasť atď. Celoročné poistenie môžete dostať možno aj za 10 eur, no pravdepodobne vám pri reálnom probléme bude naozaj nanič. Porovnať cenu celoročného cestovného poistenia s výberom pripoistení presne pre vás môžete prostredníctvom online kalkulačky.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy