Dvojaký meter ECB: Ako Deutsche Bank spolu s centrálnou bankou oklamali investorov

, Financial Times;zerohedge Foto:TASR/AP

Deutsche Bank sa ešte nestihla spamätať zo všetkých otrasov, vrátane toho 14 miliardového, za ktorým stojí americké ministerstvo spravodlivosti, a už "praskla" ďalšia podozrivá záležitosť. Tento krát v tom nie je sama. Jej "kumpánom" nie je len tak hocikto, ale sama Európska centrálna banka.

Práve ECB podľa serveru Financial Times stojí za dvojakým metrom, ktorý bol aplikovaný počas posledných záťažových testov európskych bánk a vďaka ktorému dosiahla Deutsche lepšie výsledky, než v skutočnosti mala.

Účelom tzv. stress testov je overenie schopnosti bánk vyrovnať sa s nepriaznivým vývojom na trhu. V nadväznosti na výsledky potom investori prehodnocujú, či si daná inštitúcia zaslúži ich peniaze, a to aj s vidinou možnej finančnej krízy. S Deutsche Bank sa zaobchádzalo sťa by v rukavičkách. ECB jej povolila, aby k testovaným číslam mohla pripočítať 4 miliardy dolárov pochádzajúce z predaja čínskej banky Hua Xia, a to aj napriek tomu, že tento obchod nebol uskutočnený ku koncu roka 2015, teda do oficiálneho konca termínu, do kedy boli všetky transakcie započítateľné v rámci testov.

Predaj Hua Xia bol síce schválený v decembri 2015, avšak obchod z dôvodu regulačných problémov doteraz neprebehol. Vďaka dodatočným 4 miliardám z ešte neuskutočneného obchodu tak dosiahol pomer jadrového kapitálu Tier 1 (tzv. CET1) Deutsche Bank a jej rizikovo vážených aktív v tom najhoršom simulovanom scenári vývoja trhov 7,8 %.

Podľa Financial Times by bez započítaného čínskeho obchodu toto číslo dosiahlo 7,4 %, čo je síce stále viac, než je požadované minimum, avšak aj tak by táto zmena mohla donútiť niektorých investorov k odlišnému prístupu k nemeckej banke, než tomu bolo v prípade upravených 7,8 %. Už vtedy bola totiž nálada okolo Deutsche Bank spätá hneď s niekoľkými otáznikmi, vrátane toho ohľadom schopnosti splácať vlastné dlhy.

Informácie o tom, že Deutsche bola "testovaná" upravenými číslami, bola rýchlo spomenutá v poznámke pod čiarou. Dôkazom spomínaného dvojakého metra je potom fakt, že žiadnej inej banke nebolo umožnené započítanie obchodov, ktoré sa uskutočnili po roku 2015. Takým príkladom môže byť španielska CaixaBank, ktorá v marci 2016 predala svojej materskej spoločnosti Criteria Holding zahraničné aktíva v hodnote 2,65 miliardy eur.

V prípade stress testov sa (logicky) očakáva, že budú aplikované na všetky subjekty rovnakým spôsobom a za rovnakých podmienok, čo by malo obzvlášť platiť u systémovo dôležitých bánk, ako je napríklad sama Deutsche Bank. Nestalo sa tak a to aj napriek tomu, že za testami stojí Európska banková autorita, všetky zmeny a odchýlky spadajú len a len do právomocí Európskej centrálnej banky.
 

Špeciálny prístup zo strany ECB komentujú aj trhoví analytici. "Tento prístup je mätúci," povedal Chris Wheeler, analytik spoločnosti Atlantik Equities. "Pozorovatelia trhu budú mať podozrenie a určité obavy o vierohodnosti výsledkov."

Nicolas Véron, z bruselského think-tanku Bruegel, povedal, že je dôležité, aby ECB ako aj Európsky orgán pre bankovníctvo, ktorý dohliadal na testy, dokázal "vysvetliť a obhájiť svoje metodické postupy", najmä vzhľadom na Deutsche Bank. "metodika záťažových testov by sa mala uplatňovať jednotne a bez zvláštneho zaobchádzania," dodal. "To samozrejme platí aj pre banky, ktoré sú systémovo dôležité, ako je Deutsche Bank."

ECB síce tvrdí, že "zaobchádza so všetkými bankami rovnocenne a v súlade s reguláciami", opak je ale zdá sa pravdou. Podľa FT existuje klauzula, podľa ktorej metodika umožňuje obmedzené ústupky zadefinované ako "administratívne výdavky pri zisku alebo strate z ukončených operácií a ďalších prevádzkových nákladov". Deutsche jednoducho hovorí, že výsledky zahŕňajú výnosy z predaja Hua Xia, ktorý "bude uzavretý v roku 2016". Zo strany DB tak nie je žiadna snaha strafiť sa do oficiálnych pravidiel, ktoré hovoria o  "odpredajoch, kapitálových opatreniach alebo iných transakciách, ktoré neboli dokončené do 31. decembra 2015, aj keď boli dohodnuté pred týmto dátumom, a tieto by sa nemali brať do úvahy pri projekcii."

Akcie Deutsche Bank zaznamenali v pondelok ďalší prepad. Trhy reagovali na správy, podľa ktorých Šéf Deutsche Bank cez víkend rokoval s americkým ministerstvom spravodlivosti, ktoré pokutu udelilo. Podľa všetko bezvýsledne. Akcie v reakcii na neúspech rokovaní poklesli o tri percentá.

Rokovania pokračujú aj naďalej. Suma 14 miliárd dolárov sa blíži trhovej hodnote banky predtým, než sa dostala do súčasných problémov. Všeobecne je preto považovaná pre Deutsche Bank za neúnosnú. Komentátor Wall Street Journal označil americký trest pre Deutsche Bank za hrozbu pre európsku ekonomiku. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy