Realitný sektor by mal rásť podľa 83 % zástupcov bánk na Slovensku

V rast realitného sektora na Slovensku verí 83 % zástupcov bánk. Priemerná výška poskytnutého úveru v oblasti projektového financovania realít sa minulý rok pohybovala na úrovni 13 až 20 miliónov eur. Pre slovenské banky je zo sektora nehnuteľností najatraktívnejší rezidenčný segment, teda segment bývania. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti KPMG s názvom Barometer úverovania nehnuteľností 2016.
Na Slovensku bol podľa údajov bánk celkový objem investícií do nehnuteľností v prvom polroku tohto roka 310 miliónov eur. Slovenskí odborníci predpokladajú, že rok 2016 bude v tomto ohľade pravdepodobne úspešnejší ako minulý rok.
Ako vyplýva z analýzy KPMG, banky na Slovensku v predchádzajúcich 12 až 18 mesiacoch preferovali financovanie projektov, ktoré už vytvárajú príjem. Vyjadrilo sa tak 70 % respondentov, čo je o pätinu viac ako minulý rok. Naznačuje to, že banky sú pri nových projektoch skôr opatrné a neženú sa do zbytočného rizika. Napriek tomu si až 83 % opýtaných zástupcov bánk na Slovensku myslí, že ich portfólio nehnuteľností bude v najbližšej budúcnosti rásť.
Kým minulý rok banky na Slovensku dávali prednosť financovaniu projektov v segmente logistiky a kancelárskych priestorov, tento rok hrajú prím rezidenčné projekty. Až s odstupom nasleduje segment logistiky a priemyselných projektov. Respondenti prieskumu KPMG zdôraznili, že sú ochotní financovať najmä projekty so silným biznis modelom a vysoko kvalitnými aktívami. Významným kritériom je tiež povesť a referencie developéra alebo prevádzkovateľa projektu.
„Preferencie bánk na Slovensku sa od minulého roka zmenili. Do popredia sa dostalo financovanie developérskych projektov v oblasti rezidenčného bývania a dopyt po nich je značný. Môžeme konštatovať, že k tomu prispeli aj výhodné podmienky úverov, a to hlavne nízke úrokové sadzby na trhu,“ uviedol riaditeľ na Oddelení manažérskeho poradenstva v KPMG na Slovensku Rastislav Nemec.
Priemerná výška poskytnutého úveru v oblasti projektového financovania nehnuteľností sa pohybovala v rozmedzí 13 až 20 miliónov eur. To sa z veľkej miery zhoduje s predstavami bánk, pre ktoré je preferovaná výška úveru na úrovni 13 až 22 miliónov eur. Slovenskí respondenti sa zhodli, že najväčšou konkurenciou sú zahraničné komerčné banky, nasledované súkromnými kapitálovými fondmi a dlhovými fondmi.
Z výsledkov štúdie ďalej vyplynulo, že najvyššie percento plne splácaných úverov zo skúmaných krajín má Veľká Británia, Švédsko a Turecko. V spomínaných krajinách tento ukazovateľ dosahuje zhodne 98 %. Zo susedných krajín sú na tom veľmi dobre Česká republika a Rakúsko. „Na Slovensku sa tento ukazovateľ ustálil na úrovni 73 %. V porovnaní s ostatnými vyspelými ekonomikami v Európe viditeľne zaostáva a v celkovom hodnotení sa umiestnilo na dvanástom mieste z 21 skúmaných krajín,“ dodal Nemec.
Žiadna zmena nenastala ani v postoji slovenských bánk k reštrukturalizácii nesplácaných úverov. Kladne sa rovnako ako v roku 2015 vyjadrilo 65 % slovenských respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy