JP Morgan: Brexit dáva 5 krát väčšiu pravdepodobnosť, že euro kľakne

, Finacial Times Foto: SITA/AP

Britské hlasovanie o opustení únie vytvára päťnásobne väčšiu šancu na kolaps eurozóny v budúcom desaťročí, myslí si šéf JP Morgan Jamie Dimon podľa správy, ktorú zverejnil Financial Times.

Dimon utrúsil túto poznámku na konferencii usporiadanej Medzinárodným inštitútom financií, ktorej  sa zúčastnilo niekoľko bankových riaditeľov, okrem iných aj šéf Morgan Stanley, James Gorman z banky na Wall Street.

Dimon tiež povedal, že Brexit by vyvolal neistotu pre Veľkú Britániu, ale nie katastrofou. "Zníži sa HDP vo Veľkej Británii, to ale nie je katastrofa. Budú to roky neistoty, ani to nie je katastrofa," povedal.

Šéf Morgan Stanley James Gorman sa vyjadril, že jeho banka zvažuje, či bude potrebné presunúť zamestnancov v rámci rôznych finančných centrách. Británia riskuje, že stratí svoje postavenie v rámci únie, už nebude môcť ponúkať a predávať služby bez obmedzení. Mnoho amerických investičných bánk využíva londýnske City pre vstup na jednotný trh 28 členských štátov EÚ. "Kde hľadať podobnú infraštruktúru v niektorom inom meste? Myslím, že víťazom bude New York," vyjadril sa Gorman.

Goldman Sachs sa pripravuje presunúť okolo 2000 britských pracovných miest do zahraničia, ak Spojené kráľovstvo stratí svoje práva po Brexite, píše Sunday Times. Noviny citujú nemenované zdroje z City, podľa ktorých investičná banka sa už rozhliada po miestach, kam by presťahovala tretinu svojho šestisícového britského ansámblu pracujúceho na európskom kontinente v prípade ak si Briti zvolia "Hard Brexit," čo je pojem používaný na odchod Veľkej Británii z únie s tým, že preruší všetky vzťahy s Európou a uprednostní kontrolu nad imigráciou, ako protiklad k udržaniu určitej ekonomickej väzby na oplátku za ústupky o voľnom pohybe.

Hard Brexit by bol zničujúci pre City of London. Finančný úrad Financial Conduct Authority (FCA) pred časom uviedol, že až 5 500 britských spoločností ťaží z práv voľného pohybu tovaru a osôb, s kombinovaným obratom 9 miliárd libier. 

Súvisiace články

Aktuálne správy