Veľké Česko-Slovenské porovnanie miezd: Kde a v akej profesii zarobíte viac?

, aktualne Foto: SITA/AP;thinkstock

Analytici prepočítali zárobky v oboch krajinách na štandard kúpnej sily, jednotku, ktorá zohľadňuje odlišnú cenovú hladinu v jednotlivých krajinách. Z desiatich vybraných profesií si Česi zarobia viac v šiestich prípadoch. Rozdiel sa postupne vytráca.

České mzdy síce všeobecne zostávajú vyššie ako slovenské, rozdiely sa ale dlhodobo zmenšujú a v niektorých prípadoch už tie na Slovensku české predbehli. Porovnanie pripravila spoločnosť Trexima. Prepočítala priemerné hrubé mesačné mzdy v oboch krajinách na štandard kúpnej sily, čím sa podarilo eliminovať vplyv rozdielnych menových kurzov a menových intervencií, ktoré má pod palcom Česká národná banka a Európska centrálna banka. Mzdy boli prepočítané do reálnych cien, takže sú porovnateľné aj medzi jednotlivými rokmi.

Do porovnania si Trexima vybrala desať profesií. Šesť z nich, aj po prepočte na kúpnu silu, sú lepšie zaplatené v Česku, rozdiely sa ale znižujú. Príkladom sú pracovníci elektromechanici, ktorí si v česku zarobili v priemere o 15 percent viac ako na Slovensku. Viac si zarobia aj hasiči (o pätinu), recepční (o 13,5 percenta) alebo upratovačky (o 12,5 percenta). Mzdy stavebných inžinierov sa v Česku a na Slovensku sa postupne dorovnávajú, podobne tomu je u tesárov a stavebných stolárov.

Naopak na Slovensku si viac zarobia mechanici a opravári motorových vozidiel (takmer o 12 percent), všeobecní administratívni pracovníci (o takmer 10 percent) alebo tiež vodiči osobných a malých dodávkových automobilov vrátane taxikárov (o necelé tri percentá). Lepšie sa majú aj vývojári softvéru, v tomto prípade ich ale pre zmenu doháňajú Česi.

 Hrubá mesačná mzda v jednotke štandardu kúpnej sily (PPS)
  Česko Slovensko
 Elektromechanici  1553  1352
 Hasiči 1830 1513
 Recepční 1107 975
 Upratovači a pomocníci v hoteloch, administratívnych, priemyselných a iných objektoch 754  670
 Stavební inžinieri 2061  2046
 Tesári a stavební stolári 1137  1043
 Mechanici a opravári motorových vozidiel 1193  1331
 Vodiči osobných a malých dodávkových automobilov, taxikári 1152  1185
 Vývojári softvéru 3199  3207
 Všebobecní administratívni pracovníci 1204  1321
 zdroj: Trexima 

"Slovensko sa v posledných pár rokoch stalo ekonomickým lídrom krajín Vyšehradskej štvorky v mnohých ohľadoch a Česká republika, hoci si to neradi priznávame, zaujíma úlohu druhého v poradí. Zatiaľ je rozdiel tesný, takže máme jednu z posledných príležitostí s tým niečo rýchlo urobiť," hovorí analytička spoločnosti Trexima Kateřina Duspivová. Rast slovenského hospodárstva sa podľa nej prejavuje postupne aj v mzdách. "Najskôr rastú mzdy v odboroch, ktoré sú vystavené tlaku medzinárodnej konkurencie, tej totiž čelí nielen kvalita výrobkov, ale aj zamestnancov," upresňuje. S odstupom času sa potom začínajú dvíhať mzdy v ostatných profesiách, ktoré sú väčšinou viazané na dané miesto, ide napríklad o upratovačky, recepčné alebo hasičov.


 





 

Súvisiace články

Aktuálne správy