Ak by Trump vyhral, zmenil by sa celý svetový režim

, Financial Times Foto: SITA/AP

Len to, že Donald Trump je jedným z vážnych kandidátov na amerického prezidenta, budí veľké obavy. Ak by zvíťazil v boji o Biely dom, padli by napríklad všetky snahy o ovplyvnenie klimatických zmien, a to pravdepodobne navždy.

Niekto prejde historickým vývojom prudkým skokom. Príkladom je prvá svetová vojna, Veľká októbrová socialistická revolúcia, Veľká depresia, zvolenie Adolfa Hitlera, druhá svetová vojna, začiatok vojny studenej, kolaps európskych ríšou alebo pád Sovietskeho zväzu a finančné krízy rokov 2007-2009. Je možné, že teraz sa schyľuje k ďalšiemu podobnému zlomu, pretože voľby v USA môže vyhrať Donald Trump. Potom by už Spojené štáty neboli vedúcou silou vo svete, ale namiesto nového poriadku by sme sa prepadli do chaosu.

Donald Trump, ako podnikateľ má na krku celý rad podvodov, ako človek sa neštíti klamstiev a konšpiračných teórií. Hlása rasizmus, útočí na nezávislosť súdov, odmieta zverejniť, koľko platí na daniach. Nemá žiadne skúsenosti s politikou, jeho návrhy nemajú hlavu ani pätu a dokonca hovoria o tom, že by Spojené štáty nemuseli splácať svoje finančné záväzky. Podkopáva dôveru v existujúce obchodné dohody, podporuje mučenie a vraždy rodín údajných teroristov a obdivuje bývalého agenta KGB, ktorý dnes stojí na čele Ruska.

Je očividné, že veľká časť amerického elektorátu stratila dôveru v domáci politický a ekonomický systém. Ide o jav, ktorý sa objavuje prvýkrát od tridsiatych rokov, ale Spojené štáty nie sú v tak hroznom stave ako vtedy. Stále ide o najbohatšiu veľkú krajinu na svete. A aj keď je jej rast utlmený, nezamestnanosť sa nachádza nízko. Zvolenie Trumpa by ukázalo smutný obrázok americkej reality, ale išlo by o celosvetový problém.

Spojené štáty sa pri ovplyvňovaní globálneho vývoja musia stále viac spoliehať namiesto vojenskej oblasti na oblasť politickú a ekonomickú. Vytvorené spojenectvo a vzniknuté inštitúcie sú veľmi hodnotnými aktívami a práve tie by boli prezidentom Trumpom ohrozené najviac. Najväčší rozdiel medzi dnešnými Spojenými štátmi a Čínou tkvie práve v tom, koľko majú USA silných spojencov. Ani Vladimír Putin nie je pre Čínu dôveryhodným spojencom. Spojenci Američanov USA naopak dôverujú a táto dôvera je založená na predikovateľných rokovaniach, ktoré sa odvíjajú od zdieľaných hodnôt. Ani také aliancie nie sú bezproblémové, ale fungujú. Trumpovo nepredikovateľné správanie sa a obchodnícky prístup k partnerstvu by to všetko zničili.

Ani Hillary Clintonová nie je dokonalou kandidátkou, ale udržuje nádej v pretrvaní demokracie, v ktorej vládne právo. Trump ponúka niečo úplne iné.

Autorom je Martin Wolf.

Súvisiace články

Aktuálne správy