ČNB nevylučuje zavedenie záporných úrokových sadzieb

Členovia Bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) sa na zasadnutí 29. septembra dohodli, že s cieľom podporiť režim devízových intervencií alebo jeho hladké ukončenie nie je možné vylúčiť ani zavedenie záporných úrokových sadzieb. Vyplýva to zo záznamu z rokovania bankovej rady, ktorý ČNB dnes zverejnila. Informoval o tom server novinky.cz.
Zároveň sa ale členovia rady zhodli, že určité segmenty finančného trhu už fungujú za podmienok pomerne výrazne záporných úrokových sadzieb, ktoré na trhu vznikajú spontánne a pomáhajú odrádzať špekulatívny kapitál. „Zaznelo, že za takých podmienok klesá v súčasnej situácii potreba využitia štatutárnych záporných sadzieb,“ uvádza záznam.
Banková rada označila záporné sadzby za „možný užitočný nástroj“ prvýkrát už v marci tohto roka. Cieľom tejto menovej politiky je zabránenie deflácii, keďže sporiteľ by za uloženie svojich peňazí platil. Za poskytnutie svojich financií by tak nedostával úrok ako doteraz. „Ľudia budú radšej peniaze míňať, než aby boli trestaní za ich držanie,“ povedal analytik Tginvest Petr Vlasák.
Záporné sadzby už zaviedlo niekoľko krajín v Európskej únii ako Švédsko, Dánsko a Švajčiarsko. Používa ich aj Európska centrálna banka. K znehodnocovaniu vkladov sporiteľov pristúpili zatiaľ ojedinele niektoré zahraničné komerčné banky, obvykle pri väčších sumách.
Členovia rady okrem toho na zasadnutí diskutovali o aktuálnom vývoji ekonomiky. Podľa záznamu sa zhodli, že hospodársky rast je udržateľný, a to napriek jeho dočasnému spomaleniu v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy