Uplatnenie ošetrovného v prípade štrajku má svoje pravidlá

V súvislosti s aktuálnymi štrajkovými aktivitami učiteľov na viacerých školách Sociálna poisťovňa upozorňuje rodičov, že im nevznikne nárok na ošetrovné. Ak štrajkujú učitelia a štrajk trvá len niekoľko hodín, t. j. riaditeľ školy ju neuzatvorí, nárok na ošetrovné rodičovi nevzniká, lebo nespĺňa podmienku potreby celodennej starostlivosti o dieťa.
Nárok na ošetrovné môže rodičom vzniknúť len v prípade, ak bola základná škola dieťaťa v deň štrajku uzavretá na základe rozhodnutia riaditeľa školy (podľa § 150 ods. 5 školského zákona), prípadne na základe rozhodnutia iného príslušného orgánu. Ak rodič splní aj ostatné zákonom stanovené podmienky nároku na ošetrovné, vrátane podmienky veku dieťaťa a podmienky osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa, nárok na ošetrovné rodičovi dieťaťa vznikne.
K ošetrovnému je potrebné potvrdenie lekára – dočasnú nemožnosť výkonu zárobkovej činnosti poistenca z dôvodu starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku potvrdzuje ošetrujúci lekár dieťaťa na dvojdielnom tlačive Žiadosť o ošetrovné. Rodič dieťaťa si nárok na ošetrovné uplatní tým, že doručí vyplnené a podpísané tlačivo Žiadosť o ošetrovné príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. K žiadosti priloží aj rozhodnutie príslušného orgánu o uzavretí školy.
Na preukázanie, že táto podmienka bola splnená, stačí predložiť písomné potvrdenie riaditeľa školy o tom, že poskytol žiakom voľno z dôvodu štrajku zamestnancov tejto školy, škola bola v tento deň uzavretá a neboli zabezpečené náhradné priestory na plnenie povinnej školskej dochádzky.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy