Intimita na prenájom: Úskalia biznisu s dotykom

, quartz Foto: thinkstock

Muž z Bronxu si prenajme služby profesionála, aby ho mohol držať za ruku. Je to vždy raz ročne, keď sedí na rovnakej lavici, v rovnakom parku, v deň výročia zavraždenia svojho brata na tomto mieste. Plachý indický novinár žijúci v New Yorku uvažuje o samovražde. Profesionál ho vyzdvihol o druhej v noci z baru a vzal ho domov.

Tieto príbehy majú spoločného menovateľa v podobe profesionálov z cuddlist.com. Je to jedna z približne tucta odborných agentúr v USA zameriavajúcich sa na intimitu. Nie však sex. Ide o dôležité terapeutické služby, ktoré majú za úlohu zaplniť medzeru v emocionálnej sféry modernej spoločnosti. Spoločnosti v ktorej nie je problém zaobstarať si sex, ale skutočnú intimity áno. Napriek tomu v tomto zatiaľ iba rodiacom sa priemysle neexistuje jasná definícia toho, čo vlastne služba zahŕňa. Malo by ísť o  "skutočnú vec", legitímnu nesexuálnu službu, niečo čo by mohlo byť súčasťou wellness priemyslu, ale zatiaľ nič také neposkytne.

Legitímni liečitelia?

Myšlienka terapeutického kontaktu nie je nič nové. Mnohé štúdie potvrdili výhody dotyku a objatí. Platby za tento druh liečby sa pravdepodobne po prvý krát datujú okolo roku 2003, keď bola založená spoločnosť, teda skôr úzky okruh členov, ktorí sa mohli navzájom dotýkať, či maznať. Členské bolo vo výške okolo 30 dolárov. Uplynulo 13 rokov a tento podnikateľský plán stále nie je vnímaný, ako "skutočná vec," sťažuje sa Adam Lippin, generálny riaditeľ spoločnosti Cuddlist.com. "Čo ak ste utrpeli stratu a stačí vám niekoho držať za ruku? Alebo možno máte problémy s intimitou. Musí existovať miesto, kam sa obrátite. Nájsť si cestu k uzdraveniu." Znie to presvedčivo, s výnimkou termínu "liečenie", ktorý ľudia zvyčajne nespájajú s dotykmi. Omnoho častejšie za dotykmi vidia sexuálne vzrušenie.

To je podľa Lippina dôvod, prečo platonický dotyk stále zostáva v tieni sexuálnych služieb. V roku 2013, zatvorili agentúru s názvom Snuggle House, prežila len tri týždne, padli obvineniu z prostitúcie. Ďalším príkladom je Cuddle Time Agency, ktorá sa svojich internetových stránkach a na Facebooku prezentovala fotografiami mladých žien, darmo vysvteľovala, že dievčatá neponúka na sex. Na rozdiel od takýchto agentúr, cuddlist.com neposkytuje "sedenia počas noci." Má pomerne prísny kódex správania sa, dáva dokonca návod na riešenie ťažkých životných situácií. Aj na webových stránkach je jasne napísané, že nejde o sexuálne služby. 

Nedostatok skutočnej intimity

Adam Lippin si myslí, že kultúrne stereotypy v prípade jeho biznisu nemajú zmysel. To, čo chýba v našej spoločnosti nie je prístup k sexu, ale prístup ku skutočnej intimite. "Nie je ťažké získať si niekoho na sex. Sexu je už priveľa, u mnohých už nefunguje. Ale je to jediný spôsob, ako si v našej kultúre dokážete kúpiť akúkoľvek formu kontaktu a intimity," tvrdí Lippin. Na cuddlist.com nájdete slogan: Sme posadnutí sexom, ale dotykov zbavení.

Jay Zemann je jedným z tých, čo si za dotyky platia. Je šťastne ženatý a má za sebou pomerne úspešnú kariéru umelca. Hovorí, že v reálnom živote, sú dotyky s milovaným človekom často ohraničené časom. "Možno jediné náhodné dotyky si odnesiem zo šatne, alebo z výťahu, ale to nestačí," hovorí Zemann. To čo si kompenzuje je ale niečo iné. "Nemôžem sa dotýkať svojej partnerky." Profesionáli tvrdia, že skutočné vzťahy sú príliš komplikované, aby sa nimi ľudia vážnejšie zaoberali. A to je dôvod, prečo sa budete rozhliadať po ponuke profesionálov. To, čo zákazníci vyhľadávajú, nie je len intimita, ale istý druh intimity: nenáročná, bezpodmienečná intimity. "Bezpodmienečná znamená, že klient ju musí dostať. Na svojho priateľa sa môžem hnevať a odoprieť mu dotyky, ale svojho klienta tu musím byť vždy," hovorí profesionálka Shanna Merie.

Ochota platiť za objatia je dôkazom nespokojnosti v osobnom vzťahu. Ale je to aj o vnímaní nedostatku ľudského spojenia všeobecne. Vytvára sa neviditeľný citový odstup. Psychológ Robert Sommer tento jav popisuje ako odľudštenie. Napríklad, keď sme nútení byť fyzicky blízko niekoho v preplnenom priestore, povedzme v MHD. Nakoľko je náš osobný priestor narušený, prirodzenou reakciou je, že sa cítime nepríjemne. Zmierniť toto nepohodlie a následné úzkosti sa dá tak, že ľudí vôkol nás, považujeme za niečo neživé a tak s nimi aj zaobchádzame.

Jay Zemann hovorí, že mu chýbali dotyky manželky. Ale nedokázal to nahradiť dotykmi od ľudí okolo seba. Často sa dostali do zbytočne nepríjemnej situácie. "Keď som položil ruku na niekoho, dokonca aj na muža, reakcia bola " Čo to malo znamenať? "Musel som vysvetlovať, že s tou osobou spať nechcem. Myslím, že by to nemalo byť takto," hovorí Zemann.

Hlad po intimite by mohlo vysvetľovať, prečo sú klienti cuddlist.com tak rôznorodí. Nájdu sa tam osamelí starší ľudia, ktorým manželia zomreli, ale aj ľudia trpiaci autizmom. Mnohí z klientov sú ženatí, alebo vo vzťahu, a úspešný v živote.

To čo to popisujeme nie je len americký fenomén. Dotyky ako predmet podnikania sa rozširuje po celom svete. Ak ide naozaj o hlad po intimite, prečo ju nemôžu ostatné služby zastúpiť, napríklad psychoterapia, alebo masážna terapia? Lippin tvrdí, že ide o dieru na trhu súčasného wellness priemyslu. Psychoterapia je príliš intenzívna a vzdialenáMasážna terapia je príliš fyzická. Neexistuje žiadny dôraz na emocionálne spojenie. "Mám priateľku, je to sociálna pracovníčka. Vždy hovorí: "Vieš, koľko klientov stačí objať, ale nemôžem im to ponúknuť, pretože je to nezákonné?" Počul som to isté znova a znova od zdravotných sestier, mnoho z týchto ľudí nakoniec skončili ako profesionáli u nás," vysvetľuje Lippin. "Dotyk je fyzický aj emocionálny." Podľa Lippina už niekoľko významných výskumných ústavov v USA sa snaží s nimi nadviazať spoluprácu, aby svojimi službami klinického charakteru dokázali pokryť napríklad veteránov z vojny, alebo autistov.

Intimita ako tovar

Mohli by sa dotyky stať komoditou, rovnako ako každá iná vec, ktorú si dnes požičiavame, alebo ju zdieľame? Môžete zaplatiť cudziemu človeku, že vás odvezie do práce. Prečo by ste nemohli zaplatiť niekomu cudziemu za to, sa vás platonicky dotkne a premení tak priateľstvo na komoditu? Ale ak sa intimita stane tovarom, je to ešte tá pravá intimita? Má to ešte takú liečivú silu ako dotyk blízkych?

Mnohí klienti, ktorí hľadajú a nájdu útechu u svojich platených profesionálov, by odpovedali kladne. Môže to znieť rozporuplne, ale do tohto druhu obchodu môže vstupovať skutočný pocit. Sociologička Elizabeth Bernsteiová to nazýva "ohraničenou intimitou". V rámci svojho výskumu prostitútok dopsela k názoru, že ide o križovatku obchodu a intimity. Ide o inú formu pravosti, stále však originálnu, ohraničenú časom a peniazmi.

Možno sa z platených dotykov v budúcnosti vyvinie komodita a nikto ju nebude považovať za niečo podivné. Keď stratíte niekoho blízkeho, môžete si zaplatiť sedenie. Keď sa nemôžete dostať k intimite v rámci svojho vzťahu, môžete sa obrátiť na odborníka.

Ale ak máte ľstivý úsmev na tvári po prečítaní si tohto článku, dalo by sa konštatovať, že budúcnosť o ktorej hovoríme, je ešte poriadne ďaleko. 

Súvisiace články

Aktuálne správy