Letisko Košice zaznamenalo nárast cestujúcich

Letisko Košice eviduje za prvých deväť mesiacov tohto roka nárast vybavených cestujúcich. TASR o tom dnes informoval hovorca letiska Juraj Toth.
„Za obdobie január až september 2016 sme na letisku Košice privítali 346.364 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 5,5 %. Počet leteckých pohybov, teda vzletov a pristátí vzrástol o 14 % na 7375. Súčet maximálnych vzletových hmotností (MTOW) vybavených lietadiel vzrástol medziročne o 19 % na 120.619 ton,“ informoval Toth.
Za tento nárast vďačia podľa jeho slov partnerským aerolíniám lietajúcim z a do Košíc na pravidelných linkách. „Najmä poľským aerolíniám LOT a Turkish Airlines, ktoré spustili svoje linky z Varšavy, resp. Istanbulu v tomto roku, ale aj našim dlhodobým partnerom Českým aerolíniám, Austrian Airlines a Wizz Air,“ zhodnotil hovorca letiska.
Počas letnej sezóny 2016 bolo na letisku Košice vybavených 84.927 charterových cestujúcich na 311 charterových letoch do a z 13 destinácií v 9 krajinách.
V porovnaní s letnou sezónou 2015 ide podľa Totha o pokles o 27.779 cestujúcich, čo predstavuje 25 %.
„Najžiadanejšou destináciou bol Burgas s takmer 29.000 cestujúcimi, nasledovaný Antalyou so 16.000 cestujúcimi a gréckym Rodosom s vyše 10.000 cestujúcimi. Počas mnohých rokov bola turecká Antalya pre dovolenkárov z východného Slovenska najvyhľadávanejšou letnou destináciou. V minuloročnej letnej sezóne bolo na letoch z Košíc do Antalye a späť prepravených vyše 48.000 cestujúcich. Počas tejto sezóny ich počet klesol o 65 %, teda o takmer 32.000 cestujúcich,“ skonštatoval Toth.
Ako informoval, z Košíc sa lietalo do Turecka, Bulharska, Talianska, severného Cypru, Španielska, Grécka, Tuniska, Chorvátska a Albánska.
„Vďaka novým linkám do Varšavy a Istanbulu, ako aj výrazným nárastom na linkách do Viedne, Prahy, Bratislavy, Kyjeva, Londýna, Sheffieldu a Bristolu sa počet cestujúcich v pravidelnej preprave za prvých deväť mesiacov tohto roka zvýšil o 22 %. Prepad atraktivity Turecka u dovolenkárov bol značný, avšak náš prieskum ukázal, že cestujúci, ktorí do Antalye odleteli aj tento rok, boli veľmi spokojní a dovolenku si užili rovnako ako po minulé roky,“ vysvetlil výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice, Michael Tmej.
Podľa neho cestovné kancelárie svojim klientom neponúkli adekvátnu alternatívu, a tak sa množstvo ľudí rozhodlo zostať doma, alebo dopraviť sa do svojej dovolenkovej destinácie autom. „Veríme, že v budúcom roku cestovné kancelárie rozšíria a zatraktívnia svoju ponuku,“ dodal Tmej.
V tomto roku zavedené letecké spojenia do Varšavy a do Istanbulu budú podľa hovorcu prevádzkované aj počas zimného letového poriadku bez zmeny. LOT budú cez Varšavu naďalej lietať šesťkrát týždenne do Európy a do sveta a Turkish Airlines budú východné Slovensko naďalej spájať cez Istanbul trikrát týždenne s takmer 300 destináciami po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy