Video: Pekná je tá nová austrálska päťdolárovka, len sa ňou nedá platiť v automatoch

, quiz Foto: YT/RBAinfo

Austrálčania majú novú päťdolárovú bankovku od 1. septembra 2016. Okrem toho, že vyzerá naozaj výborne, je aj plná inovácií. Navrhli ju tak, aby ju bolo náročné sfalšovať a aby ju mohli jednoducho rozoznať ľudia so zrakovým postihnutím. sfalšovať, ale počas vidiaci a nevidiacich možno ľahko spoznať, kde je v ich rukách.

Má však jednu chybu, na ktorú sa prišlo až po zavedení do obehu, teda len nedávno. Polopriehľadnú bankovku zdobenú holografickými prvkami akosi automaty neakceptujú.  

Podľa šéfa združenia prevádzkovateľov automatov Nicka Aronisa je problém v priehľadnej časti týchto peňazí. Systém na rozpoznanie peňazí sa pustí do skenovania bankovky a keď sa dostane do jej stredu, k transparentnej časti, vníma to, ako by šlo o roztrhnutú bankovku a jednoducho ju vypľuje späť pôvodnému majiteľovi.

V Austrálii si ľudia nekupujú v predajných automatoch iba čokoládu a nealkoholické nápoje. Celkom sa rozšírilo aj tankovanie a nákup pri samoobslužných pokladniach, ktoré umožňujú platiť aj  hotovosťou. Podľa odborníkov je približne 100 000 automatoch po celej krajine, ktoré teraz čakajú na úpravu, aby dokázali rozpoznať novú bankovku. Nebude to lacné, vyčíslili to na približne 20 miliónov austrálskych dolárov, čo je 13,59 milióna eur.

Podľa organizácie na ochranu spotrebiteľa jasne pochybili predajne a prevádzky prijímajúce platby. Už pred viac ako rokom bol dobre známy fakt, že čítačky nebudú schopné rozpoznať novú bankovku, napriek tomu neurobili nič.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy