Budúcnosť finančných domov: Veľká holandská banka nahradí 5800 zamestnancov strojmi, chce byť ako Facebook

, quartz Foto: SITA/AP;TASR/František Iván

Európske banky sa zúfalo snažia nájsť spôsob, ako ušetriť peniaze v týchto stiesnených časoch. ING, hlavný holandský veriteľ, tento týždeň oznámil, že plánuje ušetriť 900 miliónov eur ročne škrtnutím 5800 pracovných miest ako súčasť "digitálnej transformácie." Ďalších 1200 zamestnancov bude mať pracovnú náplň zmenenú.

Celá táto transformácia nie je zadarmo. ING plánuje investovať 800 miliónov eur v priebehu nasledujúcich piatich rokov do technológií, bude štandardizovať svoju infraštruktúru dát a ďalších procesov do "jednotnej digitálnej bankovej platformy." Väčšina prepustených budú pracovníci na plný úväzok v Belgicku a Holandsku, z oblasti centralizácie riadenia rizík, financií, ľudských zdrojov a IT pozícií. V Belgicku bude počet pobočiek ING znížený z 1200 na 650.

Banka už vyčlenila 1,1 miliardy eur na odstupné. Po pripočítaní týchto peňazí do celkových investícií do IT, sa dá nahradenie ľudí strojmi vyčísliť zhruba 2 miliardy eur. Dalo sa predpokladať, že masívne prepúšťanie nahnevá odbory. Hnev je o to väčší, že ING dostala v roku 2008 10 miliárd eur vládnej pomoci.

Zákazníci ING očakávajú rovnakú úroveň služieb od svojej banky, ako sa dostávajú od Netflixu, Facebooku, alebo Spotify, tvrdí Raymond Vermeulen, hovorca banky. "Musíme sa prispôsobiť. Dôsledkom je, že to dosiahneme s menším počtom ľudí." Reagoval aj na pripomienky odborov a výpomoci. Tvrdí, že cieľom vlády nie je "zabezpečiť, aby mali ľudia prácu v banke navždy. "Namiesto toho, šlo o jasný cieľ zachrániť finančný systém a uistiť sa, že ľudia, ktorí mali peniaze v podobe úspor v banke, ich majú v bezpečí."

Niektoré štúdie naznačujú, že asi 10 % pracovných miest v bohatých krajinách sú ohrozené automatizáciou.

Čím viac úloh, tým viac náchylné miesto na robotizáciu. Podľa štúdie bankoví pracovníci, predovšetkým tí „prepážkoví“ a úradníci budú takmer na 90 % postihnutí "elektronizáciou". Takýto upgrade cez fintech sa už začal v bankách, ktoré poskytujú služby takmer výhradne prostredníctvom mobilných aplikácií, obchádzajúc tak všetky náklady na veľké množstvo pracovných síl a zastarané  technológie.

V skutočnosti ING nie je ani zďaleka jediná, ktoo sa púšťa do nákladnej technickej transformácie. Minulý týždeň nemecká Commerzbank oznámila, že do roku 2020 bude digitalizovať a automatizovať 80 % svojich procesov, škrtne 9600 pracovných miest na plný úväzok. Vo výsledku to vyjde na 1,1 miliardy eur. Aj RBS sa chystá začať ponúkať služby online, zákaznícky servisný systém by mal vedieť prečítať nálady zákazníka a podľa toho reagovať. Automat pravdepodobne nikdy nebude potrebovať „cikpauzu“ a nebude požadovať žiadne výhody. 

Súvisiace články

Aktuálne správy