Menové vojny: Ruský rubeľ silnejší než jadrové hlavice

, The Daily Reckoning Foto: SITA/AP

Vo vysielaní CBS News sa nedávno objavil program s názvom "Nebezpečenstvo jadrového útoku rastie." Hovorilo sa o tom, ako geopolitické napätie medzi Ruskom a USA prerastá do studenej vojny, akú už poznáme z minulosti. Obe strany majú jadrové hlavice v pohotovosti.

Pre mnohých je táto správa strašidelne znepokojujúca. Podľa odborníkov potrebuje Rusko nový, aktualizovaný arzenál jadrových zbraní, aby mohlo spôsobiť vážne škody. Ale jeho najúčinnejšia zbraň nemusí byť jadrová hlavica. Najrýchlejšie sa rozvíjajúca "zbraň" v ruskom geopolitickom arzenále je národný poklad v podobe zlata, spolu s ruskou národnou menou, rubľom.

Poznáte tento symbol? Zvyknite si naň, už čoskoro, možno aj skôr, ako si myslíte, vám môže zmeniť život.

Je to nový symbol pre ruský rubeľ. Rovnako ako Amerika používa znak dolára ($) sa Británia znak libry (£), či Európska únia symbol eura (€), Rusko chce exportovať svoju značku do celého sveta. Berie totiž svoje peniaze vážne. "Rusko sa chystá na veľký comeback jeho ekonomiky. Ruské dlhopisy a akcie a ruská mena, sú niečo, z čoho budú mať prospech všetci," napísal Jim Rickards, autor knihy Vojna mien, s tým, že pôjde o "silný obrat" a že z tohto obratu bude mať prospech rubeľ.

Rusi majú hlbokú, trvale v kultúrne zakorenenú, náklonnosť k ich rubľu. Tiahne sa to mnoho storočí, od obdobia Kyjevskej Rusi, kolísky ruského národa. V rámci nedávnej histórie, Rusko vydalo 10 rubľovú zlatú mincu, prezývanú zlatý červonec. Dokonca aj počas sovietskej komunistickej moci sa  menové úrady neštítili vydať takúto 10-rubľovú zlatku, hoci bez metafor cára Mikuláša II. Mnoho vplyvných ruských ľudí, nech už komunistov, alebo nie, jednoducho očakáva, že zlato je symbolom národnej meny, bez ohľadu na to, aké politické zafarbenie vlády uprednostňuje.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, sa Rusko dostalo do menovej krízy. Inflácia nabrala katastrofálny spád, čo viedlo k nesmiernemu utrpeniu v celej tejto rozľahlej krajine. Je to dlhý príbeh, Rusko po dve desaťročia pracovalo na tom, aby sa z nepríjemností dostalo. Jedným z kľúčových prvkov oživenia je posilnenie rubľa. Dnes, centrálna banka Ruska neposkytuje žiadne informácie o svojom poslaní. Pokiaľ ide o menovú politiku, webové stránky ruskej banky píšu: Menová politika je neoddeliteľnou súčasťou štátnej politiky a je zameraná na zlepšenie blahobytu ruských občanov. Banka Ruska uskutočňuje menovú politiku v rámci schémy dosiahnutia inflačného cieľa, s dôrazom na cenovú stabilitu. Trvalo nízku infláciu prijala za svoju prioritu. Vzhľadom k špecifikosti ruskej ekonomiky, je cieľom znížiť infláciu na 4 % do roku 2017 a udržať ju v tomto rozsahu v strednodobom horizonte.

Všetko je jasné, neexistujú žiadne zmätočné správy. Po celý čas je hodnota ruskej meny "neoddeliteľnou súčasťou štátnej politiky." To znamená, že rubeľ patrí k sade nástrojov ruskej správy, tak ako ruská armáda, námorníctvo a letectvo, až po jadrové strely, o ktorých sa diskutovalo v televízii. Rovnako ako Rusko vybudovalo svoj vojenský arzenál v posledných rokoch, budovalo aj svoje zlaté rezervy.


 

Ide o trvalé zvyšovanie zlatých rezerv od roku 2006. Medziročné zmeny sú neustále pozitívne a vykazujú významný vzostupný trend. Tento graf poukazuje na jasnú štátnu politiku pridať značné množstvo drahých kovov do celkovej základne štátnych peňažných aktív. Väčšina zlata vyťaženého v Rusku zostane v Rusku. Ruská vláda prevádza ruble do štátnych zlatých aktív.

Rusko dramaticky zvýšilo svoje zlaté rezervy aj v priebehu minulého roka. V júli tohto roka centrálna banka Ruska pridala 200 000 uncí zlata do svojich rezerv. Jednomesačný nárast ruských zlatých rezerv je tak približne rovnaký, čo predstavuje celoročná produkcia Barrick Gold zo svojej zlatej bane Turquoise Ridge v Nevade. Pri rovnakej rýchlosti, 200 000 uncí za mesiac, by počas piatich mesiacov Rusko pridalo do svojej rezervy štátne zlato predstavujúce ekvivalent celej ročnej produkcie Barrick Gold z bane Goldstrike.

Na druhej strane ale treba pripomenúť, že ruské zlaté rezervy sú zatiaľ menšie ako to, čo majú nazhromaždené ďalšie významné národy. V súčasnosti sú na siedmej priečke celosvetového rebríčka. Ale je tu zreteľná snaha ruských politických a menových orgánov posunúť hranicu zlata v krajine. Na tom nie je nič náhodné. Zlato je súčasťou ruského národného plánu.

Vo svojej knihe z roku 2011 Menové vojny, Jim Rickards použil príklad "čo keby". Ak by Rusko a Čína spojili svoje zlaté rezervy a vytvorili by menu, dokázala by konkurovať doláru. Vezmime si súčasnú ruskú rezervu vo výške asi 1500 ton a pridajme čínske rezervy, čo je viac ako 1800 ton (alebo ako Číňania hovoria, pravdepodobne aj viac). Dosiahneme 3300 ton zlata, rovnakú hmotnosť ako drží Nemecko. Poďme ďalej, teraz si predstavte, že v nadchádzajúcich mesiacoch sa USA chystá prísť o preklenovaciu kontrolnú politiku v rámci Medzinárodného menového fondu (MMF). Americká kontrola zlata MMF zmizne. Poďme sa pozrieť na reálne možnosti. Rusko spolu s Čínou by mohlo mať pod palcom nepriamu, alebo dokonca priamu kontrolu nad zlatou rezervou MMF, čo je viac ako 2800 ton.

Ruské, čínske a zlato MMF dáva dokopy 6100 ton, prípadnú konkurenciu voči USA, ktoré držia 8100 ton. Táto situácia nie je dobrým znamením pre budúcnosť dolára. To by priamo odrážalo Rickardsove predpovede, že dolár sa dostane do slepej uličky a do vážnych problémov.

A ponaučenie z tohto všetkého znie? Mali by ste vlastniť zlato a striebro. Nakúpiť a uschovať ho, kým takáto možnosť je. Pretože nakoniec môžu prísť časy, kedy to možné nebude. Samozrejme podiel v banských spoločnostiach s veľkými aktívami s vynikajúcim manažmentom niekde v bezpečných jurisdikciách, je kľúčom k zachovaniu bohatstva.

Pravdepodobne by sme sa nemuseli toľko báť ruských jadrových zbraní. Ruskí lídri nie sú nikdy dosť šialení na to, aby spustili jadrovú vojnu. Skúsme sa viac zamerať na ruské zlato.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy