Prvé chladnejšie dni: 7 spôsobov, ako správne kúriť a ušetriť

, moneymag Foto: thinkstock;TASR/Milan Kapusta;František Iván

Tento týždeň klesli teploty natoľko, že mnohé domácnosti aj na juhu krajiny začali s prikurovaním. Vo výhode sú domácnosti, ktoré sú na vykurovaciu sezónu pripravené. Prinášame sedem základných tipov, ako dokážete optimalizovať účet za vykurovanie.

Je jedno, či zdrojom tepla je kondenzačný kotol, tepelné čerpadlo, kotol na pevné palivo, alebo elektrické konvektory. Nemusíte sa hneď púšťať do výmeny kotla, aby ste svoj účet za vykurovanie znížili, mnohokrát stačí málo, aby ste za teplo zaplatili menej.

Kontrola a revízia
Pravidelná kontrola kotla a komína nie je žiaden nadštandard, ale pravidelná povinnosť. Je kľúčová nielen pre bezpečnosť, predlžuje aj životnosť kotla. Odborník by mal skontrolovať nielen samotný kotol, ale aj odvod spalín. Komín zanesený spalinami môže byť príčinou požiaru. Teplota ohňa v takomto prípade dosahuje až 1200 ° C, takže často dochádza k poškodeniu strechy i krovov a následná rekonštrukcia býva finančne náročná. Cena kontroly kotla pritom nie je likvidačná.

Nakúpte včas palivo
Koľko za vykurovanie v konečnom dôsledku zaplatíte, záleží na celom rade parametrov. Pokles teplôt  ovplyvniť nedokážete, ale nákup paliva za rozumnú cenu áno. Predovšetkým drevo alebo pelety podliehajú sezónnym výkyvom, najlacnejšie sú na jar a v lete. Ešte aj na začiatku jesene môžete naraziť na akčné ponuky. Keď vykurujete zemným plynom alebo elektrinou, možno vyúčtovanie optimalizovať využitím akčných ponúk svojho dodávateľa, prípadne jeho zmenou za alternatívca.

Odvzdušnenie systému
Najskôr z radiátorov vysajete prach, následne prezrite rúrky a prípadné miesta s koróziou pretrite špeciálnou farbou určenou na radiátory. Ak používate reflexnú fóliu umiestnenú za vykurovacím telesom, prezrite ju a v prípade poškodenia vymeňte. Pri vykurovaní je užitočná, odráža teplo späť do miestnosti a zabraňuje tepelným stratám. Radiátory odvzdušnite, skontrolujte ventily a v bytových domoch aj merače. Presvedčte sa, že ste pred radiátory nepostavili veľké kusy nábytku alebo ich  nezakrývajú ťažké závesy, ktoré by bránili cirkulácii tepla v miestnosti.

Nastavenie termostatu
Pocit tepelnej pohody je individuálny. Každému vyhovuje iná teplota v interiéri. Každý stupeň navyše sa ale premieta do konečného účtu za vykurovanie. Zatiaľ čo v obývacej izbe odborníci odporúčajú teplotu okolo 21 až 22 ° C, v spálni kúrenie znížte najlepšie na 18 ° C. Aj zníženie teploty v interiéri o jeden stupeň prinesie v konečnom súčte nezanedbateľné úspory. Moderné riadiace jednotky umožňujú zvoliť vhodnú teplotu na dennú aj nočnú prevádzku. Nie je nutné, aby kotol vykuroval dopoludnia a časť popoludnia, kedy ste ešte v práci. Vtedy stačí len mierne temperovať.

Výmena kotla
Drobná úsporné opatrenia úplne stratia efekt, ak máte zastaraný kotol. Zvážte nákup automatického kotla na biomasu, alebo plynového kondenzačného kotla, prípadne tepelného čerpadla. Odborníci vám dokážu vypočítať najefektívnejšie riešenie, finančnú náročnosť výmeny aj čas návratnosti. Za koľko rokov sa vám vráti obstarávacia cena kondenzačného plynového kotla oproti tradičnému plynovému si dokážete vypočítať tak, že obstarávaciu cenu nového kotla vydelíte finančnou úsporou, ktorú zistíte, keď vynásobíte predpokladanú úsporu a cenu plynu. Investícia do kotla vyššej účinnosti je dobrým spôsobom, ako ušetriť za plyn, pretože návratnosť zvyčajne vychádza do 7 rokov.

Krátko, ale intenzívne
Zatvorené okná, dokonalo tesniace plastové, či drevené, bránia výmene vzduchu v miestnosti. Narastá koncentrácia oxidu uhličitého, čo vedie k únave, zníženej pozornosti, bolesti hlavy alebo páleniu očí. Kým počas teplých dní máme okná pootvorené neustále, v zime ich inštinktívne zatvárame. Zimné vetranie by malo byť krátke, ale intenzívne, kedy miestnosťou preženiete čerstvý vzduch, ale steny sa nestihnú ochladiť. Vetranie v zime by nemalo trvať dlhšie ako 5 minút. Vetrajte často, v zime pokojne aj raz za 1,5 až 2 hodiny.

Izolujte, kde sa len dá
Každá drobná štrbina vedie k tepelným stratám. Prehliadnite okenné rámy a zistite, či niekde neťahá. V mnohých prípadoch pomôžu samolepiace izolačné pásky do okien, ktoré zaťažia rozpočet len minimálne. Využiť môžete aj izolačné fólie na okenné sklá. Zistite, či vám teplo neuteká pod dverami, efektívnym opatreniam sú v takom prípade dverné kefy. Podobná drobné opatrenia dokážu v súčte ušetriť ročne peknú sumu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy