Brexit sa blíži, libra atakuje dno: City môže zabudnúť na protekciu

, J&T Banka;BBC;SITA;QZ Foto: thinkstock

Britská mena klesla na takmer 31-ročné minimá voči doláru. Dosiahla pod 128,5 dolárového centu a trojročné minimá voči euru na 87,3 pence po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že chce do konca marca 2017 aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení z EÚ.

Trhy prekvapilo, že sa tak stane už tak skoro. Mnohí neprestávali dúfať, že k Brexitu by napriek referendu nemuselo vôbec dôjsť. Olej do suda nervozity prilial nový britský minister financií Philip Hammond. Vyjadril sa, že Veľká Británia bude minimálne najbližšie dva roky čeliť ekonomickým turbulenciám a fiškálnej neistote. Na konferencii vládnych konzervatívcov Mayová uviedla, že parlament požiada o zrušenie zákona o Európskych spoločenstvách, podľa ktorého pravidlá EÚ automaticky platia v Británii. Tým podľa pozorovateľov naznačila, že krajina smeruje k takzvanému "tvrdému Brexitu" a stratí možnosť pokračovať v úzkych zväzkoch s EÚ. Ak by krajina stratila prístup k jednotnému trhu EÚ, pravdepodobne by to prinieslo ekonomický šok.Theresa Mayová priznáva, že Brexit nebude hračka, ale existuje celý rad krajín, ktorí chcú dohodu s Britániou.

Libra dosiahla rekordné minimum vo výške 1,05 doláru vo februári 1985, píše BBC. Dúfajme, že libra nepokorí túto hranicu v dohľadnom čase, ak by sa tak stalo, dostali by sme sa na nezmapované územie.

Na konferencii vystúpila aj Vicky Pryceová, členka predstavenstva Centra pre ekonomický a obchodný výskum. Vo svojom prejave uviedla, že by nebolo rozumné držať Veľkú Britániu pred voľbami do Európskeho parlamentu v šachu, bez ujasnenia scenára Brexitu.Je dôležité, aby podnikatelia, ale aj domácnosti v Británii poznali načasovanie rokovaní o brexite, uviedla britská premiérka. 

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na tri vysokopostavené zdroje z britskej administratívy dnes varovala, že finančné spoločnosti v Británii by od premiérky nemali očakávať žiadny špeciálny prístup.
Podľa týchto zdrojov Mayová chce zmeniť vzťahy medzi vládou a londýnskou finančnou štvrťou City. Vláda údajne odmietne uprednostniť záujmy City. Finančný sektor sa nemôže spoliehať na žiadnu "protekciu" po odchode Británie z EÚ, tvrdia zdroje. Jeden z nich agentúre povedal, že tím britskej premiérky odmietol kľúčovú požiadavku finančného sektora, ktorý chcel, aby Británia uzavrela provizórnu dohodu s EÚ a pomohla tak firmám zmierniť obdobie prechodu, keď postupne stratia prístup na spoločný európsky trhu.

Mayovej postoj k City kontrastuje s prístupom jej predchodcu, expremiéra Davida Camerona. Ten totiž v kampani pred referendom varoval práve pred problémami, ktoré brexit prinesie finančnému sektoru, kľúčovému odvetviu britskej ekonomiky. Tento sektor sa podieľa zhruba 12 % na jej výkone a zamestnáva 1,1 milióna ľudí.

Veľké prepady sa vyhli britským akciám. Index FTSE 100 počas dnešného obchodovania stúpol o 1,22 percenta. Podľa trhového analytika Chrisa Beauchampa to bolo dané práve oslabením libry, pretože zisky zaznamenávali predovšetkým akcie veľkých firiem a exportérov, ktorým slabšia libra prospieva.

Index FTSE postihol prudký pád tesne po referende o vystúpení Británie z EÚ, od vtedy už získal viac ako 10 percent.

 

Britskej ekonomike predpovedali tie najpochmúrnejšie scenáre, vrátane okamžitého pádu do recesie po odhlasovaní Brexitu. Veľké firmy ale zdôraznili, že budúce investície v Británii budú závisieť na podrobnostiach ohľadom obchodných vzťahov so zvyškom EÚ po tom, čo krajina spoločný klub opustí. Inými slovami, akútny ekonomický šok bolo zažehnaný, ale dlhodobejšie škody môže prísť na základe toho, o aký druh obchodu Spojené kráľovstvo príde po tom, čo sa opätovne stane "úplne nezávislou, suverénnou krajinou".

Takzvaný "tvrdý Brexit", v ktorom Británia už nebude mať bezcolný prístup na trhy EÚ, je najhorší možný scenár pre britských exportérov. Tí budú teraz sledovať pozorne každú správičku o známke kompromisu pre udržanie nejakej formy zvýhodneného prístupu k EÚ, ktorá kupuje viac ako 40 % britských vývozu.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že Británia nebude mať na výber. "Nemôže byť umožnené využívať výhody členstva, rovnako aj účasť na jednotnom trhu, bez toho, aby krajina neniesla podiel zodpovednosti, ako sú príspevky do rozpočtu EÚ a akceptovanie voľného pohybu osôb," hovorí Charles Grant z Centra pre európsku reformu.

Ako sa blíži oficiálny dátum Brexitu, vyzerá to čoraz viac, že EU Británii zatiahne brzdu, svedčí o tom aj prepad meny, aký tu dávno nebol. . 

Súvisiace články

Aktuálne správy