Bezhotovostný svet: Bude to tu skutočne čistejšie a bezpečnejšie?

, BBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Nemusíte byť obchodník na Wall Street, aby ste sa stretli s názorom, "hotovosť je kráľ" a že ju musíte mať, ak to s ekonomikou ide do tuhého.

Neplatí to však v Holandsku, kde hotovosť nie je ani zďaleka takto stavaná na piedestál. Na mnohých miestach už bankovky jednoducho prestaio byť uznávané ako zákonné platidlo. Stále viac a viac holandských spotrebiteľov aj pri návšteve miestnej lekárne, či pekárne, vyberá z peňaženky platobnú kartu. Niektorí maloobchodníci to opisujú, ako niečo "čistejšie" alebo "bezpečnejšie".

So zväzkom hotovosti sa ďaleko nedostanete. Hlavne ak si chcete vyrovnať účet za nájom, či telefón. Vzostup on-line transakcií a bezkontaktných platieb v mnohých krajinách vytlačili hotovosť na pokraj obchodných aktivít. Stretnete sa s bezradným výrazom, niekedy aj miernym odporom. "Nemôžem si spomenúť, kedy som naposledy dostala platbu v hotovosti," hovorí Marielle Groentjesová, zo správcovskej spoločnosti Hoen Property Management BV, ktorá sa stará o niekoľko obytných domov. Groentjesová v nej pracuje desať rokov. "Nepáči sa nám, ak sem do kancelárie niekto príde s hotovosťou, nie je to pre nás bezpečné a banky si navyše účtujú poplatky za takýto vklad."

Ale čo menšie položky? Pár drobných za parkovanie, alebo nákup. Ak ste v Holandsku a zájdete do Marqt, máte vyhradenú kasu. A samozrejme ste nútení čakať v dlhom rade. Ostatné sú vyhradené pre platbu kartami, alebo sú samoobslužné so skenerom biometrickcých údajov. Skúste si kúpiť tuniakový sendvič v sieti holandskej pekárene Vlaams Broodhuys s peniazmi v ruke. Budete odmietnutí.

"Hotovosť je dinosaurus, ale asi tu zostane," hovorí Michiel van Doeveren, vedúci politický poradca v holandskej centrálnej banke DNB (De Nederlandsche Bank). Poukazuje na to, že logistika, ktorá uľahčuje manipuláciu s hotovosťou, je drahá. Všetka ta preprava, stráženie, počítanie a registrácia. Nedá sa to porovnať s jednoduchosťou elektronických platieb. "Je dôležité, že elektronická ekonomika rastie. Chceme podporovať účinnejšie platby."

Elektronické platby v holandských obchodoch a supermarketoch po prvý krát predbehli platby v hotovosti v roku 2015. Ale len tesne. Debetné karty 50 %, zatiaľ čo hotovosťou 49,5 %. Zvyšných 0,5 % platieb bolo hradených z kreditných kariet. Chystá sa vytvorenie koalície holandských bánk a obchodníkov, ktorí chcú tento pomer zvýšiť na 60 % v prospech elektronického platobného styku oproti 40 % v tvrdej mene. Cieľ sa má dosiahnuť do roku 2018.

Rovnako ako v Holandsku, aj škandinávske krajiny sa vybrali digitálnym smerom. Švédsko patrí medzi lídrov v pretekoch, kto sa ako prvý dokáže úplne zbaviť hotovosti. Ale nie je to jednoduché. "Je to veľmi veľký problém. Pre malé a stredné podniky je celkom drahé ukladať hotovosť v banke," hovorí Guido Carinci, predseda obchodné združenia Tomer. Carinci opisuje situáciu ako "hroznú," spomenul, že musí zaplatiť poplatok vo výške 300 švédskych korún (asi 31 eur) každý mesiac, aby mohla jeho spoločnosť vkladať peniaze na svoj bankový účet. To všetko ide na úkor zisku.

Švédske banky, podľa Carinciho, pekne zarábajú na štedrom účtovaní si za transakčné poplatky maloobchodníkom v prípade platby kartou. Až milióny švédskych korún ročne získajú banky, keďže neexistujú príjmy v hotovosti. Preto banky nemajú motiváciu prijímať hotovosť. S odvolaním sa na vysoké náklady na manipuláciu s ňou a bezpečnostné problémy, už mnoho švédskych obchodov upustilo od hotovostných pokladníc, vrátane telekomunikačného obra Telia. Jeho 86 obchodov rozmiestnených po celom štáte prestali prijímať hotovosť v roku 2013. Autobusy rovnako neprijímajú hotovosť od cestujúcich už celé roky, a dokonca aj bezdomovci, ako predajcovia časopisu, už dnes akceptujú karty a mobilné platby.

Problém sa nafúkol do takých rozmerov, že mnoho švédskych obyvateľov čelí dileme, čo s nahromadenou hotovosťou, ktorú banky nechcú. Uchyľujú sa k takým netradičným riešeniam, ako je ich "schovávanie v mikrovlnke," hovorí Björn Eriksson, vedúci bezpečnostej Industry Alliance Säkerhetsbranschen.

Postoje k zachovaniu peňazí sa výrazne líšia nielen v Európe ale i vo svete. Niektoré kultúry sa stále zdráhajú zbaviť sa meny, vrátane Nemecka, ktorého spotrebitelia veria, podľa nedávnej štúdie centrálnej banky, že použitie hotovosti im dáva lepšiu kontrolu nad svojimi výdavkami. V ekonomickej veľmoci Európy je viac ako 75 % platieb stále realizovaných v hotovosti. V Taliansku, kde  je hotovostná kultúra rovnako hlboko zakorenená, toto číslo vyskočí na 83 %.

Rovnako aj Američania stále milujú svoje dolárové bankovky, národ, ktorý len nedávno prijal karty s čipom, ktorú už celé desaťročie poznáme v mnohých európskych krajinách, sa len pomaly začína posúvať smerom k bezhotovostnej spoločnosti. V januári, niekoľko vetiev z 48- prevádzok zastrešujúceho reťazca reštaurácií Sweetgreen, prestali prijímať hotovosť. Vrátane tej na Wall Street.

"Bol som prekvapená," hovorí Persephone Zillová. "Myslím, že to je preto, že vidia, že všetci tí mladí ľudia na Wall Street chcú nakupovať pomocou svojich inteligentných telefónov, ako je Apple Pay. Viem, že moja dcéra používa aplikáciu Venmo na všetko. Bolo mi povedané, že som v tomto zastaraná."

Odklon od hotovosti nie je len výsadou bohatých ekonomík. Vďaka pokrokom v oblasti mobilných technológií dokázali niektoré banky v Afrike úplne preskočiť platby v hotovosti. V Keni a Tanzánii sa uchytilo bezhotovostné mobilné bankovníctvo systému M-Pesa, to znamená, že milióny ľudí si platia účty, dostávajú mzdu, nakupujú dobytok a dokonca aj na malé transakcie na miestnych trhoch používajú účty na svojich mobilných telefónoch.

Nikomu sa pravdepodobne nepáči, ak sa náklady v stále väčšej miere prenášajú na plecia spotrebiteľa. Možno je to tak aj s hotovosťou, náklady na ňu sa jednoducho musia zdieľať. Napriek tomu sporenie drobných do presiatka stále pretrváva, a to nielen v prípade tých najmladších. Po rozbití sa predsa mince stále dajú minúť bez poplatku v obchodoch, nemusíte ich nosiť do banky, aby vám ich zamenili, či pripísali na účet. Ale jedného dňa, keď sa  už moja dcéra rozhodne pokladničku rozbiť, aby starostlivo spočítala tých zopár eur v minciach, a premenila ich na neviditeľné digitálne peniaze, pravdepodobne pri vkladaní na účet o celé svoje sporenie príde. To ma vedie k záveru, že hotovosť ešte môže v nadchádzajúcich desaťročiach predstavovať problém. Veď nová generácia už s ňou do styku prichádzať úplne odmieta. Ako vravím, aj moja dcéra používa na všetko aplikácie, ja som už v tomto smere zastaraná. 

Súvisiace články

Aktuálne správy