Veľké nemecké firmy podporujú Deutsche Bank

Dôveru v najväčšiu nemeckú banku vyjadrili šéfovia firiem ako BASF, Siemens alebo Daimler

Popredné nemecké firmy stále dôverujú najväčšej nemeckej banke Deutsche Bank. Tej hrozí v USA pokuta 14 mld. USD za obchody s problémovými hypotekárnymi cennými papiermi, ktoré boli v roku 2008 jedným z hlavných spúšťačov globálnej finančnej krízy. Pre nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) vyjadrili podporu banke šéfovia firiem ako BASF, Siemens alebo Daimler. Informáciu priniesol portál bbc.com.

Akcie Deutsche Bank sú pod silným tlakom a minulý týždeň sa dočasne ocitli na 30-ročnom minime. Šéf zaisťovacej spoločnosti Munich Re Nikolaus von Bomhard pre FAS uviedol, že jeho firma nevidí dôvod, aby redukovala obchodné vzťahy s Deutsche Bank. Generálny riaditeľ výrobcu automobilov Daimler je zase presvedčený, že banka má silné základy a perspektívnu budúcnosť. "Absolútnu dôveru" Deutsche Bank vyjadril aj šéf priemyselného konglomerátu Siemens Joe Kaeser.

Medzinárodný menový fond (MMF) ešte v júni označil Deutsche Bank za najväčšiu potenciálnu hrozbu pre širší finančný systém medzi poprednými globálnymi bankami. Obavy o jej budúcnosť sa vystupňovali po tom, čo vláda v Berlíne minulý týždeň poprela medializované informácie o prípravách záchranného plánu pre banku v prípade, že nebude schopná zaplatiť pokutu americkým úradom. Kurz akcií v závere týždňa pomohla stabilizovať správa, podľa ktorej sa banka v USA priblížila k dohode, vďaka čomu by mohla urovnať spor zaplatením oveľa nižšej pokuty v sume 5,4 mld. USD.

(1 EUR = 1,1161 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy