Europarlament varuje pred negatívnymi dosahmi TTIP a CETA na rozvoj vidieka

Európsky parlament (EP) oznámil, že Výbor pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI) prijal pozmeňovacie návrhy časti europoslancov, ktorí varujú pred negatívnymi dosahmi medzinárodných obchodných dohôd Európskej únie (EÚ) na európske poľnohospodárstvo.
Politickej frakcii Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice – Severská zelená ľavica (GUE/NGL), ktorá v EP presadzuje „spravodlivú reformu“ spoločnej poľnohospodárskej politiky, sa podarilo presadiť správu o tvorbe pracovných miest vo vidieckych oblastiach, ktorá upozorňuje na negatívne dosahy nadnárodných obchodných dohôd, ako sú Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) medzi EÚ a USA, Komplexná hospodárska a obchodná dohoda s Kanadou (CETA) či dohody o voľnom obchode s regiónom Mercosur, zahŕňajúci latinskoamerické štáty. Tieto obchodné dohody podľa GUE/NGL ohrozia hlavne tradičné poľnohospodárske postupy v Európe a sociálnu štruktúru vidieckych oblastí.
Poslanci GUE/NGL privítali skutočnosť, že výbor AGRI odhlasoval správu „Ako môže spoločná poľnohospodárska politika prispieť k vytváraniu pracovných miest na vidieku“. Práve moment tvorby nových pracovných príležitostí by mal byť podľa ľavicových poslancov hlavným bodom politických debát o budúcej reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky.
Posledná veľká reforma poľnohospodárskej politiky bola prijatá v roku 2013, po troch rokoch intenzívnych príprav a diskusií.
Tieňový spravodajca GUE/NGL pre poľnohospodársku politiku, írsky poslanec Matt Carthy upozornil, že pozmeňujúce návrhy k nadnárodným obchodným dohodám boli predložené po sériách konzultácií s poľnohospodárskymi organizáciami, združeniami pestovateľov, drobnými podnikateľmi v agrosektore a tiež environmentálnymi skupinami.   „Poľnohospodári, ktorí pôsobia na zväčšujúcom sa globálnom trhu, majú skúsenosti, že sú oveľa viac vystavení kolísaniu cien ako iné ekonomické odvetvia,“ uviedol Carthy v správe pre médiá.
Spresnil, že europarlament aj týmto hlasovaním upozornil Európsku komisiu, ktorá má na starosti obchodnú politiku EÚ a rokovania o obchodných dohodách, že dohody ako TTIP, CETA a tiež zmluvy s Mercosurom predstavujú priame ohrozenie pracovných miest v agrorezorte a ohrozujú tradičné modely hospodárenia vo vidieckych oblastiach.
Rozhodnutie prijaté vo výbore AGRI bude prerokované na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu koncom októbra aj za prítomnosti členov Európskej komisie.
Európsky parlament ako spolurozhodovací orgán EÚ môže zablokovať dohody, ktoré schváli Európska komisia, čo platí aj v prípade nadnárodných obchodných dohôd.

Súvisiace články

Aktuálne správy