Renault otvorí v Iráne závod na výrobu 150 tis. áut

Francúzska automobilka Renault dosiahla dohodu s iránskou vládou o otvorení závodu, ktorý vyrobí minimálne 150 tis. vozidiel ročne. Francúzsky výrobca áut v piatok počas autosalónu v Paríži informoval, že dohodu uzavrel s iránskou Organizáciou pre rozvoj priemyslu a obnovu. Závod na predmestí Teheránu začne vyrábať modely Duster a Symbol v roku 2018. Renault vo vyhlásení uviedol, že bude majoritným akcionárom, ale finančné podrobnosti nezverejnil.
Podľa generálneho riaditeľa Renaultu Carlosa Ghosna dopyt po autách v Iráne v roku 2020 by mohol byť na úrovni 2 mil. vozidiel, čo znamená, že ide o trh s „nesporným potenciálom“. „Iránska vláda chce prilákať zahraničné investície do automobilového odvetvia, aby do krajiny priniesla konkurenčné nové produkty v prospech iránskych zákazníkov z hľadiska štandardu, kvality a bezpečnosti,“ uviedol vo vyhlásení iránsky minister priemyslu Mohammad Reza Nematzadeh.

Iránske automobilové odvetvie produkuje ročne približne 900 tis. vozidiel, ale iránska vláda dúfa, že do roku 2025 bude krajina vyrábať 3 mil. áut ročne. Vyše 90 percent trhu kontrolujú dve domáce firmy, a to Iran Khodro a SAIPA. Firma Iran Khodro montuje vozidlá Peugeot. SAIPA vyrába značky Citroen a Kia. Obe tieto automobilky produkujú aj modely Renaultu.

Súvisiace články

Aktuálne správy