Príjmy v tomto roku vzrastú o 397 mil. eur, porastú aj v ďalších rokoch

Do štátnej kasy by malo v tomto roku pritiecť viac peňazí. Inštitút finančnej politiky (IFP), ktorý patrí pod Ministerstvo financií (MF) SR, totiž zvýšil odhad daňových a odvodových príjmov na rok 2016 oproti predchádzajúcej júnovej prognóze o takmer 397 miliónov eur, alebo 0,49 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Najväčší podiel na zvýšení výberu, a to až tri pätiny, má daň z príjmov právnických osôb vďaka rastu ziskovosti v ekonomike. „Výrazné zlepšenie úspešnosti výberu si pripísala aj daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorej výber bol v druhom kvartáli tohto roka najlepší v pokrízovom období,“ priblížili analytici IFP.
Analytici rezortu financií navýšili odhad daňových a odvodových príjmov aj pre ďalšie roky, a to o 558 miliónov eur v roku 2017, o 649 miliónov eur rok na to a o 595 miliónov eur v roku 2019. V novej prognóze počítajú už aj s legislatívnymi zmenami schválenými vládou v auguste a septembri tohto roka, vrátane tých, ktoré platia a boli zapracované do prognózy v júni.
„Legislatívne zmeny celkovo zvyšujú daňové príjmy v rokoch 2017 až 2019 na úrovni 0,1 až 0,2 % HDP,“ vyčíslili analytici. Dodatočné príjmy by malo v budúcom roku priniesť zvýšenie odvodu v regulovaných odvetviach, a to vo výške 91 miliónov eur, či zvýšenie sadzieb pri tabakových výrobkoch, ktoré by malo priniesť 30 miliónov eur v roku 2017.
Naopak, z rozpočtu uberie zvýšenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov, a to 13 miliónov eur v budúcom roku, 21 miliónov eur v roku 2018 a 25 miliónov eur v roku 2019. Aktuálna daňová prognóza nepočíta so zrušením daňových licencií v tomto ani budúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy