Trh USA klesol, vývoj v Európe bol zmiešaný, Japonsko oslabilo

Americký index Dow Jones klesol o 1,1 %, nemecký DAX oslabil o 0,3 %, britský FTSE 100 stúpol o 1 % a japonský Nikkei si odpísal 1,5 %.

Americký akciový trh vo štvrtok oslabil, keďže sa znížili ceny akcií farmaceutických spoločností a bánk. Výrobcovia liekov v USA totiž čelia prešetrovaniu v súvislosti so zvýšením cien a banky oslabili pre obavy investorov o stabilitu Deutsche Bank a iných finančných inštitúcií. Quincy Krosbyová zo spoločnosti Prudential Financial uviedla, že investori neveria vyhláseniam Deutsche Bank o jej finančnom zdraví. Akcie Deutsche Bank, s ktorými sa obchoduje na americkej burze, vo štvrtok klesli o 6,7 percenta. Zlacneli aj iné banky. JPMorgan Chase si odpísala 1,6 percenta a Goldman Sachs stratila 2,8 percenta.

Priemyselný index Dow Jones oslabil o 1,1 percenta a uzavrel na úrovni 18 143,45 bodu. Index Standard & Poor’s 500 si pohoršil o 0,9 percenta na 2 151,13 bodu a technologický Nasdaq klesol tiež o 0,9 percenta, a to na 5 269,15 bodu. Posilnili však akcie ropných spoločností, keďže pokračoval rast cien ropy. Investori totiž očakávajú, že budú z vyšších cien profitovať. Napríklad spoločnosť Devon Energy si pripísala 3,5 percenta.

Vývoj na európskych akciových trhoch bol zmiešaný. Index nemeckej burzy DAX oslabil o 0,3 percenta. Britský akciový index FTSE 100 posilnil o 1 percento a francúzsky index CAC-40 si prilepšil o 0,3 percenta. Japonský akciový trh v piatok oslabil. Náladu investorov poškodili straty akciového trhu v USA a obnovené obavy o zdravie Deutsche Bank. Hlavný tokijský index Nikkei 225 si odpísal 1,5 percenta a uzavrel na úrovni 16 449,84 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy