Španielska ekonomika rastie rýchlejšie, ako centrálna banka očakávala

Tempo rastu španielskej ekonomiky bude tento rok nakoniec väčšie, ako sa čakalo. Uviedla to dnes centrálna banka v Madride. Zároveň ale upozornila, že v nasledujúcich dvoch rokoch štvrté najväčšie hospodárstvo eurozóny pre zmenu spomalí, keďže pozitívny vplyv niektorých faktov zoslabne. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovšej prognózy centrálnej banky sa hrubý domáci produkt (HDP) Španielska tento rok zvýšil o 3,2 % a nie o 2,7 %, ako predpovedala v júni.
Dôvodom tejto revízie sú lepšie výsledky v 2. kvartáli a priaznivejší kurz ekonomiky, ako banka očakávala v júni.
Banka však potvrdila svoju prognózu pre nasledujúce dva roky, pričom v roku 2017 očakáva rast HDP o 2,3 % a v ďalšom roku o 2,1 %. Dôvodom bude zoslabnutie vplyvu niektorých faktorov, napríklad poklesu cien ropy, oslabenia eura a expanzívnej fiškálnej politiky, ktoré v uplynulých dvoch rokoch pomáhali ekonomike rásť. Ceny ropy sú už dnes vyššie ako v júni.
Banka revidovala smerom nadol aj tempo rastu exportu v rokoch 2017-18, a to najmä pre možný negatívny vplyv brexitu.
Spotrebiteľské ceny v Španielsku by podľa prognózy centrálnej banky mali tento rok klesnúť o 0,3 %, ale na budúci už stúpnu o 1,5 % a v roku 2018 sa zvýšia o 1,6 %.
Rizikom pre španielsku ekonomiku je vývoj na domácej politickej scéne. Španielskym stranám sa nedarí zostaviť vládu už deväť mesiacov. Z oboch predošlých volieb, ktoré sa uskutočnili v decembri 2015 a júni 2016, nevzišiel jasný víťaz a rokovania o vytvorení vládnej koalície boli doteraz bezúspešné.
Španielsko má tak dočasnú vládu a to brzdí fiškálnu konsolidáciu aj ekonomické reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy