Americký HDP v 2. kvartáli posilnil o 1,4 %

Hrubý domáci produkt v období apríl až jún podľa revidovaných údajov medziročne vzrástol o 1,4 % a nie o skoršie uvádzaných 1,1 %.

Americká ekonomika v druhom kvartáli posilnil viac, než sa čakalo. Hrubý domáci produkt (HDP) v období apríl až jún medziročne vzrástol o 1,4 % a nie o skoršie uvádzaných 1,1 %. Informovalo o tom vo štvrtok ministerstvo obchodu USA. K zlepšeniu bilancie prispeli najmä investície do výstavby komerčných nehnuteľností. V prvom kvartáli sa najväčšia svetová ekonomika zväčšila o 0,8 % a v poslednom štvrťroku vlaňajška o 0,9 %. Ekonómovia prognózujú, že v aktuálnom kvartáli sa rast hospodárstva USA zrýchľuje, najmä vďaka silným spotrebiteľským výdavkom.

Zníženie stavu zásob a investícií vykompenzovali spotrebitelia, ktorých výdavky rástli najrýchlejšie od konca roka 2014. Signalizuje to, že stabilná tvorba pracovných miest a mierny rast miezd podporujú zdravý dopyt, ktorý by mohol viesť k rýchlejšiemu rastu ekonomiky v zostávajúcej časti roka. Spotrebiteľské výdavky tvoria zhruba 70 % výkonu americkej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy