Predaj starších domov v USA v auguste klesol

Predaj starších domov v USA v auguste klesol a dosiahol najnižšiu úroveň od januára tohto roka. Pod tento výsledok sa podpísal aj nedostatok voľných nehnuteľností. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RTTNews, ktoré sa odvolali na údaje Národnej asociácie realitných maklérov (NAR).
Podľa týchto údajov index predaja starších domov v USA, ktorý vychádza z počtu podpísaných zmlúv, v auguste klesol medzimesačne o 2,4 % na 108,5 bodu. Tohtoročný augustový index je zároveň o 0,2 % nižší ako vlani v rovnakom mesiaci.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom očakávali, že hodnota indexu sa po júlovom náraste na 111,2 boda v auguste nezmení.
Dôvodom jeho poklesu bol menší počet podpísaných kontraktov na juhu USA, na tzv. stredozápade aj na západe. Len na severovýchode počet kontraktov stúpol o 1,3 %.
NAR zároveň uviedla, že počet voľných starších nehnuteľností v USA už 15 mesiacov vytrvalo klesá. Nedostatok voľných domov má negatívny vplyv na objem predaja, aj keď trhu s rezidenčným nehnuteľnosťami ako celku sa vďaka výstavbe nových domov darí. Úroky z hypoték sú totiž stále nízke, rovnako ako miera nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy