Americká ekonomika v 2. kvartáli rástla rýchlejšie

Americká ekonomika v 2. kvartáli vzrástla o niečo viac, ako naznačoval rýchly odhad. Pod tento výsledok sa podpísal najmä menší pokles firemných výdavkov. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Podľa spresnených údajov amerického ministerstva obchodu sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace konca júna zvýšil medziročne o 1,4 % a nie o 1,1 %, ako naznačil prvý odhad. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom predpovedali, americkej ekonomike v 2. kvartáli medziročný rast o 1,3 %.
Na revízii HDP smerom nahor sa v najväčšej miere podieľali menšie škrty vo firemných výdavkoch do nového vybavenia a štruktúry, ako sú napríklad budovy. A tiež menšie, ako avizované spomalenie dopĺňania firemných zásob.
Presnejšie, investície do firemných štruktúr, vrátane kancelárskych budov a tovární, klesli len o 2,1 %, a nie o 8,4 %. A investície do prístrojového vybavenia sa znížili o 2,9 %, namiesto o 3,7 %.
Tempo rastu spotrebiteľských výdavkov, na ktoré pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity, však ministerstvo revidovalo mierne nadol, a to na 4,3 % z pôvodne uvádzaných 4,4 %. Americkej ekonomike pomohol v 2. kvartáli aj väčší export.
V prvých troch mesiacoch roka stúpol výkon americkej ekonomiky len o 0,8 %. Analytici odhadujú, že v tomto, 3. štvrťroku sa tempo jej rastu zrýchli na 2,8 % a v poslednom kvartáli naopak spomalí na 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy