Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v septembri zrýchlil

Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v septembri zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za 16 mesiacov. Vyplýva to z predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa rýchleho odhadu Destatis sa index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v septembri medziročne zvýšil o 0,7 %, najviac od mája 2015, keď dosiahol tú istú úroveň. Ekonómovia pritom očakávali, že spotrebiteľské ceny v Nemecku v septembri stúpnu o 0,6 % po tom, ako v auguste aj v júli vzrástli zhodne o 0,4 %.
Predbežné údaje ďalej ukázali, že tempo rastu cien potravín sa v septembri spomalilo na 0,4 % z 0,9 % v auguste, ale zároveň sa spomalil aj pokles cien energií, a to na 3,6 % z 5,9 %.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v Nemecku zvýšili v septembri o 0,1 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že budú stagnovať.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Nemecka v septembri zvýšil medziročne o 0,5 % po augustovom náraste o 0,3 %, a v medzimesačnom porovnaní stagnoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy