Britská vláda podpíše s EDF dohodu o Hinkley Point

Podpis kontraktu za 18 mld. GBP má vláda formálne potvrdiť neskôr počas dňa.

Britská vláda a francúzska energetická skupina EDF vo štvrtok podpíšu kontrakt na výstavbu novej jadrovej elektrárne Hinkley Point C. Dohodu majú na neverejnej ceremónii v Londýne potvrdiť šéf EDF Jean-Bernard Levy za účasti vysokých predstaviteľov Veľkej Británie, Francúzka a Číny. Projekt v objeme 18 mld. GBP tento mesiac odobrila britská vláda. Zverejnenie oficiálnej informácie o podpise dohody sa očakáva neskôr počas dňa, uviedol portál bbc.com.

Britská vláda v rámci projektu garantuje cenu 92,5 GBP za megawatthodinu elektriny vyrobenej v elektrárni Hinkley Point C počas 35 rokov. EDF s čínskym partnerom China General Nuclear Power Corporation (CGN) zodpovedajú za financovanie a prípadné riziká omeškania projektu. Predpokladá sa, že elektráreň na juhozápade Anglicka bude produkovať dostatok elektriny pre zhruba šesť miliónov domácností, čiže bude pokrývať približne 7 % dopytu po elektrine vo Veľkej Británii.

Projekt jadrovej elektrárne Hinkley Point je jednou z najväčších francúzskych investícií vo Veľkej Británii. Konečné rozhodnutie o výstavbe prvej elektrárne vo Veľkej Británii po dvadsiatich rokoch sa niekoľkokrát odložilo odvtedy, ako projekt ohlásili v októbri 2013. Stavebné práce na projekte chce EDF začať v roku 2019. Majoritným vlastníkom firmy EDF je francúzska vláda. Ako finančný investor v projekte vystupuje čínska štátna firma CGN.

(1 EUR = 0,86208 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy