Bojnice a Prievidza budú mať spoločného dopravcu MHD aj po roku 2017

Bojnice a Prievidza budú mať spoločného zmluvného dopravcu v mestskej hromadnej doprave (MHD) aj po roku 2017. Vyplýva to zo zmluvy o spoločnom postupe vo verejnom obstarávaní na dopravcu, ktorú schválili na svojom rokovaní v stredu (28. 9.) bojnickí mestskí poslanci.
„Chceme spoločne postupovať v zmysle platných právnych predpisov, a to z dôvodu, že prepojenosť medzi Prievidzou a Bojnicami je veľmi súvislá. Takto by sme chceli šetriť aj finančné prostriedky našich miest. Tie nákladové položky sa totiž rozpočítajú medzi Prievidzu a Bojnice,“ povedal viceprimátor Bojníc Jozef Hatvanyi.
Návrh o spoločnom obstarávaní nového zmluvného dopravcu predložila prievidzská samospráva z dôvodu minimalizácie nákladov, zvýšenia hospodárnosti, efektívnosti, ako aj racionalizácie administratívnych úkonov v procese verejného obstarávania, ozrejmil ešte v auguste viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.
Okrem spoločnej súťaže na nového prepravcu sa samosprávy oboch miest dohodli na spoločnom obstarávaní plánu dopravnej obslužnosti a generelu dopravy. Plán dopravnej obslužnosti by mal podľa Hatvanyiho určiť efektívnosť liniek, ich prípadné zrušenie či navýšenie ich počtu. „Uvidíme pri verejnom obstarávaní, ako to cieľovo dáme do poriadku, potom budeme ďalej postupovať. Lebo treba povedať, že niektoré linky sú neefektívne, niektoré chceme rozšíriť. Uvidíme, ako vlastne externá firma vyrieši tieto problémy,“ vysvetlil.
Prepravu cestujúcich v MHD na územiach oboch miest zabezpečuje SAD Prievidza, a. s. Zmluva o výkone služby vo verejnom záujme obom mestám so spoločnosťou uplynie koncom budúceho roka. Súťaž na nového prepravcu vyhlásia v roku 2017, pričom rovnako budúci rok s ním chcú obe samosprávy podpísať aj zmluvu, dodal hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Súvisiace články

Aktuálne správy