Slovenská pošta by mala dať za služby k systému JSSA 7 mil. eur

Štátna poštová spoločnosť zdôvodnila podporné služby k Informačnému systému JSSA (Jednotný systém spracovania agend) zabezpečením trvalej dostupnosti, bezproblémového a plynulého chodu, resp. riešenia prípadných problémov alebo incidentov a zmien informačného systému. Zákazku zadala spoločnosti Gamo z Banskej Bystrice cez rokovacie konanie.

Štátna Slovenská pošta, a. s. má zaplatiť za podporné servisné služby k Informačnému systému JSSA (Jednotný systém spracovania agend) 5,97 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (7,17 mil. eur vrátane dane). Zdôvodnila to zabezpečením trvalej dostupnosti, bezproblémového a plynulého chodu, resp. riešenia prípadných problémov alebo incidentov a zmien predmetného informačného systému.

Zákazku získala spoločnosť Gamo, a. s. z Banskej Bystrice na základe rokovacieho konania bez predchádzajúcej výzvy na súťaž. Vyplýva to z oznámenia Slovenskej pošty o dobrovoľnej transparentnosti Ex ante, zverejneného vo Vestníku verejného obstarávania. Pošta vysvetlila tento postup pri výbere dodávateľa tým, že uvedené služby môže z technických dôvodov poskytnúť len určitý subjekt.

„Spoločnosť Gamo je jedinou spoločnosťou schopnou zabezpečiť technicky bezproblémovú prevádzku, údržbu a rozšírenie IS JSSA ako celku,“ oznámila Slovenská pošta. Poskytovaním podporných služieb iným poskytovateľom bez potrebných skúseností a know how by podľa pošty, vzhľadom na technickú náročnosť a zložitosť architektúry tohto informačného systému, mohli vzniknúť značné technické obmedzenia a problémy v jeho prevádzke, čo by malo za následok nielen zvýšenie nákladov na ich odstránenie.

„Z dôvodu, že predmetný softvér nástroj je z časti integrátorom niekoľkých informačných systémov Slovenskej pošty, nie je možné zadať zákazku inému poskytovateľovi bez rizika trvalého poškodenia niekoľkých informačných systémov prevádzkovaných Slovenskou poštou, s mimoriadne nepriaznivým ekonomickým dopadom,“ dodala pošta.

Spoločnosť Slovenská pošta, a. s., so sídlom v Banskej Bystrici vznikla 1. januára 1993 a na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu sa pretransformovala 1. októbra 2004. Spoločnosť má základné imanie 214,3 mil. eur, jej akcie spravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť zamestnávala koncom minulého roka 13 570 pracovníkov v prepočítanom počte na plný pracovný úväzok.

Spoločnosť Gamo, a. s., poskytuje služby pre inovatívne informačné technológie. V Obchodnom registri Okresného súdu Banská Bystrica bola zapísaná v decembri 1998. Firma má základné imanie vo výške 235,24 tis. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy