Cena ropy letí hore: OPEC sa dohodol na prvom znížení ťažby za osem rokov

, ČTK;patria Foto: SITA/AP

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v stredu dohodli na stanovení nového ťažobného limitu s cieľom podporiť ceny suroviny. Agentúre Reuters to povedali zdroje z kartelu, podľa ktorých bude nový limit pod aktuálnou produkciou.

Iné zdroje už dávnejšie uviedli, že kartel smeruje na neoficiálnej schôdzke v Alžíri k dohode na zmrazenie ťažby a podrobnosti dohody dojedná na svojom riadnom novembrovom zasadnutí vo Viedni.

Nový ťažobný limit pre kartel OPEC bol podľa zdrojov stanovený na 32,5 milióna barelov denne a platiť má od novembra. Konkrétne kvóty pre jednotlivé členské krajiny budú ale stanovené až na oficiálnom novembrovom zasadnutí organizácie. Po dosiahnutí tohto cieľa by mali členovia OPEC rokovať s nečlenskými ťažobnými krajinami o podpore trhu, oznámili zdroje.

Na správu o predbežnej dohode členov kartelu OPEC reagovali ceny suroviny vzostupom o takmer štyri percentá. Cena ropy Brent sa vyhupla k 49 dolárom za barel.

Ťažba ropy v rámci organizácie sa v auguste dostala na rekordných 33,24 milióna barelov denne. Bola tak o takmer milión barelov vyššie ako na jar a skoro o dva milióny barelov nad úrovňou z minulej  jesene, kedy mal OPEC stanovený ťažobný limit 30 miliónov barelov. Na poslednom oficiálnom zasadnutí v júni sa predstavitelia OPEC na oficiálnom ťažobnom limite dohodnúť nedokázali.

Kartel OPEC, ktorý vedie Saudská Arábia, sa snažil uzavrieť dohodu o zmrazení ťažby už na začiatku tohto roka s Ruskom a ďalšími nečlenskými krajinami. Rokovania ale skrachovali, pretože Irán nechcel obmedzovať svoju ťažbu, kým sa mu nepodarí zvýšiť produkciu na úroveň pred sankciami, ktoré voči Teheránu v minulých rokoch uplatňovali západné krajiny.

Bez detailnejších informácií sa samozrejme objavuje množstvo špekulácií. Ako napríklad, že Saudovia sa takto snažia "predať" zníženie produkcie ropy, ku ktorému tak ako tak dochádza každú jeseň po letnej špičke.
Otázkou zostáva i postoj Iránu. Jeho minister pre ropu Zangáne komentoval stretnutie takisto značne neurčito a neodpustil si vetu, že "očakáva, že ostatní členovia OPECu podporia návrat Iránu na trh s ropou aj to, aby späť získal svoj podiel po zrušení medzinárodných sankcií".
Zástupcovia aktuálne druhého najväčšieho producenta v rámci OPECu, Iraku, zatiaľ, zdá sa, mlčia. Cynický pozorovateľ môže dianie interpretovať tak, že mnoho producentov bude ochotných aspoň hovoriť o zmrazení produkcie na rekordných úrovniach (napr. Irak), niektorí ju znížia tak či tak (Saudská Arábia) a niektorí sa pokúsia ju ďalej zvyšovať (Irán a so striedavými úspechmi aj Líbya a Nigéria). V súhrne by tak produkcia mohla mierne poklesnúť, ak dohoda vydrží, malo by to pomôcť so stabilizáciou trhu a OPEC by si takto mohol v medzičase kúpiť o niečo vyššie ceny ropy a vyhnúť sa ich prípadnému poklesu.

Analytici tvrdia, že aby sa dali včerajšie rokovania brať ako definitívny návrat OPECu, je tak stále ešte priskoro. Avšak úplne cynická interpretácia zrejme tiež nie je na mieste. Včerajšie rokovania tak znamenajú z pohľadu nastolenia trhovej bilancie posun žiaducim smerom a určite zvyšujú pravdepodobnosť detailnejšej finálnej dohody. Najviac vážnosti by prinieslo stanovenie individuálnych výrobných kvót. To ale bude iste zložité. A ich prípadné vynucovania a dodržiavanie bude ešte ťažšie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy