Po prudkom raste sa ceny ropy oslabili, cena Brentu sa však drží nad 48 USD

Po prudkom raste na záver predchádzajúceho obchodovania zaznamenali dnes ceny ropy mierny pokles, keď trhy po počiatočnom nadšení nad predbežnou dohodou štátov OPEC o obmedzení ťažby začali pochybovať, či sa dohodu podarí zrealizovať tak, aby to malo adekvátny vplyv na ceny ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na záver stredajšieho obchodovania (28.9.) sa ceny ropy zvýšili o viac než 5 %, keď štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) oznámili, že sa predbežne dohodli na obmedzení ťažby na 32,5 až 33 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov) zo súčasného rekordu vyše 33,2 milióna barelov denne. Je to prvá dohoda o znížení ťažby za ostatných osem rokov. Detaily však plánujú dotiahnuť až na schôdzke OPEC, ktorá sa uskutoční 30. novembra vo Viedni. K dohode sa budú môcť pripojiť aj krajiny mimo ropného kartelu ako Rusko.

Ceny ropy následne vyskočili na vyše dvojtýždňové maximum. V rámci dnešného ranného obchodovania ale mierne klesli, keďže trhy začali byť skeptické, či sa predbežnú dohodu podarí aj zrealizovať tak, aby sa to odrazilo na cenách komodity. Ako pre Reuters povedal analytik zo spoločnosti CMC Markets v Sydney Michael McCarthy, súčasnej dohode chýbajú potrebné detaily a mnohých obchodníkov zaujíma aj to, ktoré z členských štátov budú ochotné znížiť produkciu tak, aby to malo na ceny ropy dostatočný vplyv.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri klesla do 6.31 h SELČ oproti stredajšej uzávierke o 26 centov na 48,43 USD (43,14 eura) za barel po tom, ako na záver predchádzajúceho obchodovania sa zvýšila o 2,72 USD (5,9 %). Rast pokračoval ešte na začiatku dnešného obchodovania, keď cena Brentu dosiahla 49,09 USD/barel. To bola najvyššia hodnota od 9. septembra.

Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala pokles o 6 centov na 46,99 USD/barel, pričom na začiatku dnešného obchodovania vzrástla na 47,47 USD za barel. To bola najvyššia hodnota od 8. septembra. Na záver stredajšieho obchodovania sa cena WTI zvýšila o 2,38 USD, čo predstavuje nárast o 5,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy