OPEC obmedzí ťažbu ropy na úrovni 32,5 až 33 mil. barelov

Odhaduje sa, že súčasný objem ťažby štátmi združenými v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je na úrovni 33,2 mil. barelov denne.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa dohodla na obmedzení ťažby prvýkrát od globálnej finančnej krízy pred ôsmimi rokmi. Cieľom je zredukovať globálny prebytok ropy, ktorý utlmoval ceny čierneho zlata viac ako dva roky a oslabil ekonomiky ropných štátov. Dohodu členovia kartelu dosiahli v stredu po niekoľkých hodinách rokovaní v alžírskom hlavnom meste. Ťažobné kvóty sa však ešte len musia stanoviť na novembrovom zasadaní OPEC-u vo Viedni.

Podľa predbežnej dohody sa celková ťažba krajín kartelu obmedzí na 32,5 až 33 mil. barelov denne, povedal Mohammed Bin Saleh Al-Sada, katarský minister energetiky a súčasný prezident OPEC-u. Odhaduje sa, že terajší objem ťažby je na úrovni 33,2 mil. barelov denne.

Irán bude môcť podľa účastníkov alžírskej schôdzky zvýšiť produkciu ropy na 3,7 mil. barelov denne. Odhaduje sa, že teraz Irán ťaží 3,6 mil. barelov denne, ale jeho cieľom bolo zvýšiť produkciu na 4 mil. barelov denne.

Larry Goldstein z neziskovej organizácie Energy Policy Research Foundation očakáva, že zásoby ropy sa začnú rýchlo znižovať a cena čierneho zlata sa začne zvyšovať počas budúceho leta.

Cena ľahkej americkej ropy v stredu stúpla o 2,38 USD čiže o 5,3 percenta a uzavrela na úrovni 47,05 USD za barel.

(1 EUR = 1,1225 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy