Šéf EHSV je pri smernici o vysielaní pracovníkov optimistom

Európska komisia v marci tohto roka navrhla revidovať smernicu o vysielaní pracovníkov do zahraničia tak, aby sa uplatňoval rovnaký spôsob odmeňovania za rovnakú prácu, k čomu má však výhrady jedenásť štátov Európskej únie.

Predseda Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Georges Dassis verí, že Európska únia nájde riešenie pre revíziu smernice o vysielaní pracovníkov do zahraničia. „Dôležité je, aby sme to urobili tak, aby životná úroveň pracovníkov na Slovensku stúpla, a aby neklesla životná úroveň pracovníkov v iných krajinách,“ uviedol po stredajšom stretnutí s premiérom Robertom Ficom a ministrom práce a sociálnych vecí Jánom Richterom. Európska komisia v marci tohto roka navrhla revidovať smernicu tak, aby sa uplatňoval rovnaký spôsob odmeňovania za rovnakú prácu.

„Obhajujeme myšlienku, že ak sa máme na základe niečoho zharmonizovať a postaviť sa na rovnakú úroveň, tak by to nemalo byť smerom nadol, ale skôr smerom nahor,“ povedal Dassis. Ako dodal, je pripravený pomáhať slovenským alebo rumunským pracovníkom, ktorí majú nevyjasnenú situáciu voči veľkým medzinárodným koncernom. „Chceme, aby za prácu, ktorú vykonávajú v svojej krajine, dostávali rovnaké peniaze ako zamestnanci tých istých firiem, ktorí vykonávajú prácu niekde inde,“ tvrdí.

K návrhu na revíziu smernice o vysielaní pracovníkov do zahraničia vyjadrilo pripomienky jedenásť krajín Európskej únie, vrátane Slovenska. Tieto štáty sa obávajú, že revidovaná smernica obmedzí voľný pohyb služieb, čo by odstránilo konkurenčnú výhodu krajín s nižšími mzdami. „Jasne som pomenoval pozíciu Slovenska,“ povedal po rokovaní so šéfom EHSV minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Podľa neho pri predkladaní smernice na úrovni Európskej komisie zlyhal sociálny dialóg. „Mal sa viesť sociálny dialóg a hľadať prijateľnejšie riešenia, ktoré by znegovali argumenty jedenástich krajín,“ povedal. Aj minister Richter verí, že sa výhrady jedenástich krajín k smernici vyriešia a nájde sa kompromisnejšie znenie navrhovanej smernice.

Súvisiace články

Aktuálne správy