Nákupná cena jatočných ošípaných v SR vzrástla medziročne o 12,6 %

Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR po prvý raz zasadala Pracovná skupina pre chov ošípaných, ktorá sa zaoberala aktuálnym stavom a vývojom v sektore. Informoval o tom hovorca agrorezortu Vladimír Machalík.
MPRV podľa neho zaznamenalo zvýšenú výkupnú cenu za jatočné mäso, čo sa však neprejavilo v konečnej predajnej cene. Spotrebiteľ si tak za kvalitné slovenské mäso v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nepriplatil. Chovatelia však od spracovateľov a predajcov dostanú za predaj 100 kg jatočných ošípaných v triede S priemerne 176,99 eura. Predstavuje to medziročný nárast o 12,6 %. Výrobcovia si teda z konečnej predajnej ceny ukroja viac.
„Cieľom MPRV SR je stabilizovanie situácie v sektore živočíšnej produkcie v oblasti ošípaných, ale najmä zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja tejto komodity. Produkcia bravčového mäsa je dôležitou oblasťou pre sebestačnosť Slovenska v oblasti potravín,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV Štefan Ryba.
Machalík pripomenul, že na Slovensku sa aktuálne chová viac ako 467.000 registrovaných ošípaných. Medziročne sa pozitívny vývoj ich produkcie zaznamenal najmä v oblasti reprodukčných ukazovateľov chovu. Zvýšil sa počet narodených prasiat na prasnicu z 12,99 kusa (ks) na 14,09 ks. Stúpol aj počet odchovaných prasiat od jednej prasnice z 11,88 ks na 12,81 ks. Nárast z 12,12 ks na 13,63 ks sa evidoval aj pri počte narodených prasiat v jednom vrhu.
Slovák podľa hovorcu MPRV skonzumuje ročne priemerne 30,6 kg bravčového mäsa za rok, čo v porovnaní s krajinami V4 znamená 3. miesto. Najväčšia spotreba bravčového mäsa, približne 41 kg na osobu je v Českej republike. Na druhom mieste je Poľsko s 39,5 kg na osobu a rok. Najmenej bravčového masa, 23 kg na obyvateľa ročne, skonzumujú v Maďarsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy