Maďarsko spustilo verejné obstarávanie na nový cestný most v Komárne

Maďarsko začalo verejné obstarávanie na nový cestný most v Komárne. Ide o cezhraničný projekt, ktorého hlavným cieľom je odľahčiť centrá miest Komárno a Komárom od nákladnej dopravy. Projekt získal už viac ako 100 miliónov eur z Európskej únie.
„Potrebujeme budovať cestné spojenia, ktoré zlepšia podmienky na rozvoj cezhraničných podnikateľských aktivít a naštartujú rozvoj turistiky a cestovného ruchu v strede Európy,“ uviedol slovenský minister dopravy Árpád Érsek.
Práce na vybudovaní prístupovej cesty na slovenskej strane sa začnú podľa rezortu dopravy v priebehu najbližších týždňov. Stavebný projekt mosta a príjazdových ciest na oboch stranách hranice je totiž rozdelený na časti, ktoré majú postaviť maďarská a slovenská strana.
Každá krajina bude budovať vlastnú príjazdovú cestu k mostu. „Za verejnú súťaž na samotné mostné teleso cez Dunaj prevzala podľa medzištátnej dohody zodpovednosť maďarská strana, náklady sa medzi obe krajiny rozdelia,“ priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.
Celkový odhadovaný rozpočet projektu je podľa jej slov viac ako 117 miliónov eur. Slovensko získalo z fondov EÚ z Nástroja na prepojenie Európy viac ako 47 miliónov eur, Maďarsko môže počítať s príspevkom vo výške viac ako 52 miliónov eur. „Podľa zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z Bruselu by mal byť nový cestný most hotový do mája 2019,“ dodala Ducká.

Súvisiace články

Aktuálne správy