Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa vrátila nad 46 USD za barel

Po prepade v predchádzajúcom obchodovaní sa ceny ropy dnes vrátili k miernemu rastu, keď ich nahor potiahli informácie o nečakanom poklese zásob ropy v USA. Aj naďalej však na trhy pôsobia očakávania, že kľúčoví producenti ropy na schôdzke v Alžírsku nedosiahnu dohodu, ktorá by viedla k obmedzeniu nadmerných zásob komodity vo svete. Informovala o tom agentúra Reuters.
V utorok (27.9.) sa ceny ropy na záver obchodovania prepadli po tom, ako Irán odmietol ponuku Saudskej Arábie, že ak Teherán obmedzí svoju produkciu, rovnaký krok urobí aj Rijád. Rozhodnutie Teheránu výrazne znížilo šance, že dvaja kľúčoví producenti z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahnu kompromis, ktorý by zmiernil prezásobenie trhov. Neformálne rokovania štátov OPEC sa očakávajú dnes v popoludňajších hodinách.
Celkovo trhy začínajú stále viac predpokladať, že diskusie producentov z týchto dní budú slúžiť skôr ako podklad pre dohodu počas oficiálnej schôdzky krajín OPEC. Tá sa uskutoční 30. novembra vo Viedni.
Pesimistické očakávania z vývoja zasadnutia v Alžíri čiastočne vykompenzovali správy z Amerického ropného inštitútu (API). Ten uviedol, že ropné zásoby v USA za minulý týždeň klesli o 752.000 barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali rast zásob o 2,8 milióna barelov. Trhy teraz čakajú na dnešnú kľúčovú správu amerického ministerstva energetiky o vývoji zásob ropy.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri vzrástla do 8.40 h SELČ o 12 centov na 46,09 USD (41,08 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania klesla o 1,38 USD, teda takmer o 3 %. Mierny rast zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Jej cena sa zvýšila o 5 centov na 44,72 USD/barel. Na záver utorkového obchodovania klesla o 1,26 USD, teda podobne ako v prípade Brentu takmer o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy