Spoločnosť Ortac chce v ťažbe zlata a striebra v Kremnici pokračovať

Spoločnosť Ortac, s.r.o., chce v ťažbe zlata a striebra v Kremnici pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Ako sa uvádza v zámere, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), malo by ísť o podzemnú ťažbu drahokovových rúd z úrovne existujúcej štôlne Andrej, a to v ťažobnom bloku č. 2 v rozsahu ročnej ťažby neprevyšujúcej 1000 ton.
Cieľom ťažby je podľa uvedeného materiálu získanie dostatočného množstva rudy na vykonanie úpravy drahokovových rúd flotáciou na existujúcej úpravárenskej linke v Markušovciach, alebo inej podobnej. Získajú sa tak dôležité informácie pre potrebu komplexného posúdenia možností ťažby a úpravy drahokovových rúd z ložiska Kremnica.
Ťažba sa bude vykonávať v ťažobnom bloku č. 2 o rozmeroch 40 x 20 m a výšky 5 m. Blok sa nachádza asi 290 m od ústia štôlne Andrej. Geologicky ide o dobývky v telese žily Schrämen, resp. v jej vrchnej zrútenej časti. Predpokladaný začiatok podzemnej ťažby je v roku 2017 a jej ukončenie v roku 2021.
Predpokladaná denná ťažba je okolo 5 ton rudy. Ťažba by mala prebiehať 200 pracovných dní, zvyšných asi 70 bude prerušená. „Prerušenie ťažby sa termínovo plánuje na obdobie dovoleniek a turistickej sezóny (jún, júl, august) pre potreby prevádzky banského múzea v štôlni Andrej. Počas ťažby mimo turistickú sezónu bude múzeum v prevádzke len cez víkendy, kedy sa v podzemí ťažiť nebude,“ uvádza sa v zámere.
Spoločnosť Ortac, s.r.o., Kremnica je držiteľom dobývacieho priestoru, chrániaceho drahokovové rudy ložiska Šturec. Predkladaný zámer činnosti nadväzuje na doterajšie aktivity spoločnosti v procese prípravy ťažby drahokovových rúd na ložisku Kremnica – Šturec. Podobný zámer predložila spoločnosť ešte v roku 2013, jednalo sa o ťažbu rúd z ťažobného bloku č. 1, taktiež v rozsahu ročnej ťažby neprevyšujúcej 1000 ton. Pre komplikácie pri povoľovaní banskej činnosti však bolo z tohto bloku zatiaľ vyťažených len 300 ton drahokovovej rudy.

Súvisiace články

Aktuálne správy